Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022 -

Στις 29 Μαρτίου το BREXITΤην Τετάρτη, 29 Μαρτίου  η Τερέζα Μέι, θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για το Brexit, σύμφωνα με εκπροσωπό της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ενώ επίσης τόνισε πως η κυρία Μέι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι θα λάβει σχετική επιστολή την επόμενη Τετάρτη.

Με την επιστολή αυτή ενεργοποιείται επίσημα η διαδικασία του Brexit, για την οποία η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί ότι θα αρχίσει πριν από το τέλος του Μαρτίου.

Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών- μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τους όρους αποχώρησής της από τους «28». 

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας ελήφθη με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016 στις τέσσερις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία. 

Αν και οι δύο τελευταίες ψήφισαν «ναι» για την παραμονή, ωστόσο δεν έχουν δικαιοδοσία να επηρεάσουν την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών, αφού η χώρα έχει ενιαία δομή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. εγκρίθηκε και από το βρετανικό κοινοβούλιο.  

Ενήμερη δηλώνει η Κομισιόν - Πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει «ενήμερη» για την ανακοίνωση της Βρετανικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 στις 29 Μαρτίου.

Όπως ειπε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είχε ενημερωθεί από την Βρετανική Κυβέρνηση από πριν», και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Η Επιτροπή αναμένει τώρα την επίσημη κοινοποίηση του άρθρου 50 και το πρώτο βήμα είναι να υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για να γίνει αυτό ο Πρόεδρος Τούσκ θα συγκαλέσει μια έκτακτη Σύνοδο «το συντομότερο δυνατόν» έτσι ώστε να επικυρωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης και να λάβει επίσημα εντολή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Αιχμή του δόρατος της διαπραγματευτικής ομάδας της Επιτροπής είναι ο Γάλλος πολιτικός Μισέλ Μπαρνίερ, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και έπειτα Εξωτερικών της Γαλλίας αλλά και Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Εσωτερικής Αγοράς