Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στην Καλιφόρνια νομιμοποιούν την αγορά και πώληση κάνναβης



Η νόμιμη αγορά και πώληση μαριχουάνας στην Καλιφόρνια μπαίνει σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2018 και μπορεί η ημερομηνία αυτή να αποτελεί ορόσημο, όμως το τι θα συμβεί τότε, αλλά κυρίως τις εβδομάδες και τους μήνες που θα ακολουθήσουν είναι ακόμη αβέβαιο.

Η Lori Ajax είναι η επικεφαλής ρυθμιστής στο θέμα της μαριχουάνας στην Πολιτεία και έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσπάθειας να καθιερώσει κανόνες σε μία αγορά που υπολογίζεται στα 7 δισ. δολάρια.

Αυτές είναι οι σκέψεις της για το τι πρέπει να περιμένουμε από την εξέλιξη αυτή:

Η πιο διαδεδομένη ερώτηση που κάνουν οι άνθρωποι είναι η εξής: Θα μπορώ να αγοράζω μαριχουάνα νόμιμα από την 1η Ιανουαρίου;

Η απάντηση είναι ίσως. «Σε συγκεκριμένες περιοχές της Πολιτείας, θα μπορείς», τονίζει η Ajax. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν τοπική και πολιτειακή άδεια για να μπορέσουν να κάνουν πωλήσεις μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, και αυτή η διαδικασία προχωρά πολύ αργά.

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο στη γεωγραφία της πώλησης νόμιμης μαριχουάνας. Η κομητεία του Κερν, για παράδειγμα, απαγόρευσε όλες τις διαφημίσεις για κάνναβη. Όμως το Όκλαντ, η Σάντα Κρουζ, η Σάστα Λέικ και το Σαν Ντιέγκο είναι μεταξύ των πόλεων που αποδέχθηκαν με χαρά και αδειοδότησαν επιχειρηματίες που θα ανοίξουν την 1η Ιανουαρίου.

Το Σαν Φρανσίσκο έχει καθυστερήσει να βγάλει άδειες, έτσι οι νόμιμες πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα εκείνη την εβδομάδα. Στο Λος Άντζελες, η πόλη θα αρχίσει να αποδέχεται αιτήσεις για πώληση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς από τις 3 Ιανουαρίου, όμως μπορεί να περάσουν και εβδομάδες μέχρι να ανοίξουν μαγαζιά για αυτόν τον σκοπό.

Αν μπορείς να αγοράσεις νόμιμα μαριχουάνα την 1η Ιανουαρίου, που θα μπορείς να καπνίσεις;

«Πρώτος κανόνας, όχι δημόσια», ξεκαθαρίζει η Ajax. Ακόμη ένας γενικός κανόνας: Μην καπνίζεις οπουδήποτε απαγορεύεται το κάπνισμα!

Ο πολιτειακός νόμος έχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για το που δεν πρέπει να ανάψεις τσιγάρο και περιλαμβάνει το να βρίσκεσαι σε ακτίνα 300 μέτρων από σχολείο ή παιδικό σταθμό, όταν εκεί βρίσκονται παιδιά, ή όταν οδηγείς.

Παρόλα αυτά η Πολιτεία μετέφερε την ευθύνη στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να καθορίσουν αν θα επιτρέψουν την ανοιχτή κατανάλωση μαριχουάνας σε καταστήματα.

Έτσι θα εξαρτάται από την πόλη αν θα μπορείς να αγοράσεις να καπνίσεις επιτόπου.

Πρόκειται για μία μεγάλη μετάβαση από την ιατρική μαριχουάνα και την παράνομη αγορά σε μια νόμιμη οικονομία μαριχουάνας. Πώς θα λειτουργήσει;

Με τα πάνω της και τα κάτω της είναι η απάντηση. «Η περίοδος της μετάβασης θα είναι και προσαρμογής για πάρα πολλούς ανθρώπους», αναφέρει η Ajax.

Η ιατρική μαριχουάνα και η παράνομη βιομηχανία εμπορίας κάνναβης υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια με ελάχιστη ή και καθόλου νομοθεσία. Τώρα όμως, τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι πωλητές θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά νέων πολιτειακών και τοπικών κανόνων, μεταξύ των οποίων και η βαριά φορολογία.

Οι επίδοξοι καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν μαριχουάνα θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν τους τοπικούς κανόνες, οι οποίοι μπορεί να ποικίλλουν.

Η Πολιτεία αναμένεται να κάνει τακτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις ώστε να βοηθήσει να εφαρμόζονται οι κανόνες.

«Θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί τους», είπε η Ajax.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της;

Ο ρυθμός και η έκταση της αδειοδότησης, γιατί πολλοί «παίκτες» χρειάζεται να δουλέψουν σωστά για να κάνουν την αλυσίδα εφοδιασμού να λειτουργήσει σωστά σε όλη την Πολιτεία: οι καλλιεργητές, οι προμηθευτές, οι παραγωγοί, οι εταιρείες που θα διεξάγουν τα τεστ, τα καταστήματα.

Η πολιτειακή αδειοδότηση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο. Η Ajax ανησυχεί αν η Καλιφόρνια έχει δώσει αρκετές άδειες σε ανθρώπους που συγκροτούν την αλυσίδα εφοδιασμού γεωγραφικά σε όλη την Πολιτεία, έτσι ώστε όλοι να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. «Είναι κάτι που σκέφτομαι διαρκώς» αποκάλυψε.

Επίσης να υπάρξουν αρκετοί διανομείς που θα μεταφέρουν την κάνναβη. «Αν δεν έχεις αρκετούς διανομείς και δεν αρκούν για να μεταφέρουν την κάνναβη, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα την 1η Ημέρα», ανέφερε η ίδια.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η νόμιμη βιομηχανία κάνναβης θα υποφέρει, αν η μαύρη αγορά συνεχίσει να ευδοκιμεί. Πώς σκοπεύει η Πολιτεία να πείσει τους παράνομους διακινητές να βγουν από τις σκιές;

Με μία λέξη, εκπαίδευση. Η Ajax τονίζει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν πώς θα πάρουν άδεια - ένα σάιτ με ηλεκτρονική αίτηση άνοιξε αυτόν τον μήνα - και η Πολιτεία πρέπει να τους ενθαρρύνει να αδειοδοτηθούν.

Η Πολιτεία πρέπει επίσης να είναι ελαστική στην αρχή με την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα. «Πρέπει εμείς σαν Πολιτεία να τους δείξουμε ότι εδώ είναι το σημείο όπου πρέπει να βρίσκονται», κατέληξε.