Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στην Ακτή Ελεφαντοστού δύο Γάλλοι υπουργοί μετά την πολύνεκρη επίθεση σε θέρετρο



Την Ακτή Ελεφαντοστού θα επισκεφθούν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Γαλλίας, σε ένδειξη συμπαράστασης μετά από την επίθεση της βορειοαφρικανικής πτέρυγας της Αλ Κάιντα σε θέρετρο που κόστισε τη ζωή σε 16 άτομα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και τέσσερις Γάλλοι υπήκοοι.

«Θα βοηθήσουμε τις χώρες G5 της ζώνης Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρα, Τσαντ) να πολεμήσουν όλες αυτές τις νέες μορφές τρομοκρατίας», είπε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Υβ λε Ντριάν στην εφημερίδα Figaro.

 

Περίπου 18.000 Γάλλοι υπήκοοι ζουν στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ περίπου 3.500 στρατιώτες βρίσκονται στη Δυτική Αφρική γενικότερα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας μετά από μια επανάσταση των Τουαρέγκ στο Μάλι, η οποία χειραγωγήθηκε από τζιχαντιστές που είχαν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Όπως και άλλες επιθέσεις στην περιοχή, την ευθύνη για την επίθεση στην Ακτή Ελεφαντοστού ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), το οποίο υποδηλώνει ότι οι τζιχαντιστές επεκτείνουν την επιρροή τους νότια των παραδοσιακών ζωνών επιχειρήσεών τους στη Σαχάρα και την Σαχέλ.

Παρότι η Ακτή Ελεφαντοστού δεν είχε έως τώρα ζήσει τη βία των τζιχαντιστών, αυτή η γαλλόφωνη χώρα, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Δυτικής Αφρικής και η μεγαλύτερη παραγωγός κακάου στον κόσμο, έχει προ πολλού θεωρηθεί πιθανός στόχος.