Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ



Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ενόψει της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είπε ότι το βασικό μήνυμα του Τραμπ στους συμμάχους θα είναι ότι θα πρέπει «να μοιραστούν το βάρος».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να γίνει «πραγματικά σκληρός» απέναντι στους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας να τηρήσουν τον στόχο που έχει τεθεί επί των αμυντικών δαπανών τους, δηλαδή να αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτόν τον τομέα

Ο Τραμπ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Ιανουάριο. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπάρακ Ομπάμα, ο νέος πρόεδρος δεν θα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο, αλλά στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία απέχει λίγα μόνο μέτρα από το παλάτι και τα κτήρια της ΕΕ.

Τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την έδρα του ΝΑΤΟ έχει αποκλειστεί. Δρόμοι έχουν κλείσει και για το μετρό ισχύουν ειδικές διαδρομές. Ακόμα και οι πτήσεις στο κοντινό αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ έχουν περιοριστεί.

Σύμφωνα με τη DW ορισμένοι ευρωπαίοι διπλωμάτες δείχνουν αρκετά ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθεί επί της ουσίας η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτικά απέχει παρασάγγας από τον Γιούνκερ. Οι ευρωπαίοι θέλουν να μιλήσουν για το ελεύθερο εμπόριο, στο οποίο ο αμερικανός Πρόεδρος αντιτίθεται σθεναρά.

Στις Βρυξέλλες αναμένονται διαδηλώσεις εναντίον του Τραμπ, στις οποίες υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος 20.000 άνθρωποι. Στην πλειονότητά τους γυναικείες οργανώσεις, ενώσεις ομοφυλοφίλων και ακτιβιστών. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες εναντίον των οποίων έχει στραφεί πολλές φορές ο Ντόναλντ Τραμπ.