
Την κατάργηση δύο επίσημων αργιών πρότεινε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, ως μέρος των ριζικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και την ενίσχυση της οικονομίας.
Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του 2026, ο Μπαϊρού πρότεινε να καταργηθούν από επίσημες αργίες η Δευτέρα του Πάσχα και η 8η Μαΐου, όπου η Γαλλία τιμά την Ημέρα της Νίκης που σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει πως ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε εναλλακτικές επιλογές.
«Όλο το έθνος πρέπει να εργαστεί πιο πολύ ώστε η συνολική δραστηριότητα της χώρας να αυξηθεί και η κατάσταση της Γαλλίας να βελτιωθεί. Όλοι θα πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κεντρώος πρωθυπουργός.
Στη Γαλλία ασκούνται πιέσεις να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, που ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ, κάτω από το όριο του 3% που απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ, και να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο ανέρχεται στα 3,3 τρισεκατομμύρια €.
Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν το πάγωμα των δαπανών του δημοσίου στο σύνολό τους, εκτός από την εξυπηρέτηση του χρέους και τις δαπάνες για τον τομέα της άμυνας, την αύξηση των οποίων έχει απαιτήσει ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Η δημοσιονομική στενότητα θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Guardian, τη διατήρηση των συντάξεων στο επίπεδο του 2025, περιορισμό των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας και μείωση των δαπανών στην υγεία κατά 5 δισ. €. Οι μισθοί του δημόσιου τομέα και των κυβερνητικών φορέων θα παγώσουν και θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.
Η αγγλική εφημερίδα γράφει πως η κίνηση για κατάργηση των επίσημων αργιών αναμένεται να αντιμετωπίσει έντονη αντίσταση.
«Η κατάργηση δύο αργιών είναι μια άμεση επίθεση στην ιστορία μας, στις ρίζες μας και στην εργαζόμενη Γαλλία», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντέλα από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (RN), το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο. «Κανένας βουλευτής του RN δεν θα αποδεχτεί ένα μέτρο που ισοδυναμεί με πρόκληση».
Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πέρσι οδήγησε στον σχηματισμό ενός Κοινοβουλίου στο οποίο ο Μπαϊρού δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για να περάσει έναν νέο προϋπολογισμό χωρίς την υποστήριξη είτε της αριστεράς είτε της δεξιάς, οι οποίες, σύμφωνα με τον Guardian, αντιτίθενται στις προτάσεις του για διαφορετικούς λόγους.
Χωρίς συμφωνία, ο βετεράνος πρωθυπουργός ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια πρόταση δυσπιστίας παρόμοια με αυτή που ανέτρεψε τον προκάτοχό του, Μισέλ Μπαρνιέ.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο λιτότητας του Φρανσουά Μπαϊρού για τη διάσωση της Γαλλίας, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει απειλές για κατάθεση πρότασης μομφής σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τα σκληρά μέτρα – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το πάγωμα κρατικών δαπανών και η κατάργηση δύο αργιών.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λεπέν, προειδοποίησε ότι το κόμμα της ενδέχεται να καταψηφίσει την κυβέρνηση, εάν δεν υπάρξει άμεση αναθεώρηση του σχεδίου περικοπών.
«Αν ο Φρανσουά Μπαϊρού δεν αναθεωρήσει, θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λεπέν, ασκώντας δριμεία κριτική στις προτάσεις λιτότητας ύψους σχεδόν 20 δισ. ευρώ. «Η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί στους Γάλλους, στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, αντί να χτυπήσει τη σπατάλη», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο X (πρώην Twitter), ζητώντας περικοπές στον τομέα της μετανάστευσης, της υγείας και της εκπαίδευσης.
Η Αριστερά ζητά άμεση απομάκρυνση του Μπαϊρού
Ο βουλευτής του RN, Gaëtan Dussausaye, δήλωσε πως το κόμμα του θα εξετάσει την καταψήφιση της κυβέρνησης κατά τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής ανατροπής: «Θα δράσουμε όταν αυτό θα είναι χρήσιμο για τη χώρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Μπαϊρού, κατηγορώντας τον ότι εφαρμόζει την «παράλογη πολιτική Μακρόν»: «Καταστρέφει το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες για να παραδοθούν όλα στην αγορά. Επιβαρύνει τους πολλούς για να προστατεύσει τους λίγους και εξαιρετικά πλούσιους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν αντέχουμε άλλο την καταστροφή και την αδικία. Είναι επείγον να τελειώσει ο μακρονισμός. Ο Μπαϊρού πρέπει να φύγει».
Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα στο 4,6% έως το 2026 και να φτάσει στο 3% το 2029. Το σχέδιο έχει διττό χαρακτήρα: μείωση του χρέους και ενίσχυση της βιομηχανικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Κύρια σημεία του σχεδίου μείωσης του ελλείμματος:
- Πάγωμα δαπανών σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, με εξαίρεση τον τομέα της άμυνας.
- Μείωση 3.000 θέσεων στο Δημόσιο, χωρίς αντικατάσταση για έναν στους τρεις συνταξιοδοτούμενους από το 2027.
- Συγχωνεύσεις ή κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, με κατάργηση 1.000–1.500 θέσεων.
- Οροφή 5 δισ. ευρώ στην αύξηση δαπανών υγείας, μέσω αυξημένων συμμετοχών, περιορισμού δωρεάν φαρμάκων, αποδοτικότητας και μεταρρύθμισης των αναρρωτικών αδειών.
- Εξοικονόμηση 7,1 δισ. ευρώ από το πάγωμα κοινωνικών επιδομάτων, μισθών δημοσίων υπαλλήλων και φορολογικών κλιμάκων στα επίπεδα του 2025.
- Εξοικονόμηση 9,9 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περιορισμό φοροαπαλλαγών, αναδιάρθρωση φοροελάφρυνσης για συνταξιούχους, νέα εισφορά αλληλεγγύης για υψηλά εισοδήματα και φόρος δεμάτων.