Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων την περίοδο των γιορτών στην Ευρώπη



Για τον «αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων» σε «μαλακούς στόχους», όπως οι χριστουγεννιάτικες αγορές προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους Αμερικανούς που σκοπεύουν να περάσουν την περίοδο των γιορτών στην Ευρώπη.

Η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει τα πρόσφατα μακελειά στη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και το Μάντσεστερ καθώς και τη φονική επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο και το μακελειό στο νάιτκλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και προειδοποιεί ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και οπαδοί τους ή ριζοσπαστικοποιημένοι εξτρεμιστές είναι ικανοί να οργανώσουν επιθέσεις σ’ ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.


Καλεί δε τους τουρίστες να είναι σε επαγρύπνηση το προσεχές διάστημα όταν θα βρίσκονται σε αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ρεστοράν, πολυσύχναστα σημεία και τουριστικά αξιοθέατα.

«Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές, συμπεριλαμβανομένων των πυροβόλων όπλων, των εκρηκτικών, της χρήσης οχημάτων, και αιχμηρών αντικειμένων που χρησιμοποιούνται ως όπλα και είναι δύσκολο να εντοπιστούν πριν από μια επίθεση», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία.

Ανάλογη είχε εκδώσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και πέρυσι, λίγες εβδομάδες πριν ο Τυνήσιος τρομοκράτης Άνις Άμρι σκοτώσει έναν οδηγό φορτηγού και θερίσει με το όχημα 11 ζωές στο Βερολίνο.