Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Σκωτία: Υπερκάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων αποκλειστικά από αιολική ενέργεια για μία ημέρα



Ισχυροί άνεμοι την περασμένη Κυριακή στην Σκωτία ενίσχυσαν την παραγωγή αιολικής ενέργειας σε βαθμό που ξεπέρασε την κατανάλωση ενέργειας της χώρας για εκείνη την ημέρα.

Κατά μέσο όρο, η Σκωτία παράγει σχεδόν το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά μια ημέρα με ιδιαίτερα θυελλώδεις ανέμους οδήγησε στο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας. Συγκεκριμένα, στις 7 Αυγούστου, οι ανεμογεννήτριες της Σκωτίας παρήγαγαν το 106% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο εκείνη την ημέρα.

Οι ισχυροί άνεμοι της Κυριακής έφτασαν σε περιοχές έως και τα 185 χιλιόμετρα την ώρα, οδηγώντας την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους. Οι άνεμοι προκάλεσαν το κλείσιμο γεφυρών και τη διακοπή δρομολογίων πλοίων και τραίνων, γεγονός που δυσχέρανε την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά η ώθηση στην παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν το θετικό αποτέλεσμα του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Σύμφωνα με ανάλυση του WWF Σκωτίας, οι ανεμογεννήτριες τροφοδότησαν το εθνικό δίκτυο της χώρας με 39.545 μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας εκείνη την ημέρα. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένων οικιακών και εμπορικών πελατών, ήταν 37.202 MWh.

Πρόσφατη έκθεση του WWF Σκωτίας είχε αναφέρει ότι το 2015 αποτέλεσε σπουδαίο έτος για την αιολική και ηλιακή ενέργεια της χώρας, και φαίνεται πιθανό ότι το 2016 η παραγωγή ενέργειας θα ξεπεράσει τις περσινές εντυπωσιακές επιδόσεις.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερες τις Κυριακές, γεγονός που συνέβαλε σε αυτό το θετικό ορόσημο, που μολαταύτα δείχνει την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή.