Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σεντένο σε Ιταλία: Έχετε μια εβδομάδα για να φέρετε νέο προϋπολογισμό



O Μάριο Σεντένο έδωσε τελεσίγραφο στην Ιταλία:"η Ιταλία έχει μια εβδομάδα για να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της"

Αν και δεν υπήρξαν αποφάσεις για το ζήτημα της Ιταλίας, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο είπε πως έγινε μια πρώτη συζήτηση με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία, για το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο έχει απορρίψει η Επιτροπή και έχει ζητήσει από την Ιταλία να αναθεωρήσει και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.

Στα σύντομα συμπεράσματα, οι Βρυξέλλες καλούν τη Ρώμη να “συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή" σχετικά με τον προϋπολογισμό της "και να προετοιμάσει έναν αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε ελπίδα πως η ιταλική κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει σε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, στο αίτημα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού της και υπογράμμισε πως ο διάλογος με τη Ρώμη είναι διαρκής. Σημείωσε πάντως πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζήτησε από κράτος μέλος να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του.

Κατά την έξοδο του ο Υπουργός ΟΙκονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε πως ελπίζει να πέσουν τα spread των Ιταλικών ομολόγων και να υπάρξει κατανόηση για τις Ιταλικές θέσεις και την οικονομική στρατηγική της.

Το πρώτο μεγάλο βήμα είναι την ερχόμενη Πέμπτη, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών. Έπειτα, στις 21 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.

Παράλληλα στη Σύνοδο Κορυφής έγινε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς τον Δεκέμβριο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκού Τύπου ΔΝΤ.

Κεντρικό σημείο της σημερινής συζήτησης ήταν οι προτάσεις για ένα Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών, η ενίσχυση των προληπτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η πολιτική συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.