Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σας απαγορεύω να πεθάνετε! Φιλικά, ο δήμαρχος σας



Κίνητρα για να φροντίζουν την υγεία τους και να κάνουν συχνά τις απαραίτητες εξετάσεις δίνει στους κατοίκους του το χωριό Σέλια στην Καλαβρία
Να κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τον... Χάρο από το χωριό τους αποφάσισαν οι αρχές στην Σέλια της Ιταλίας, ένα μεσαιωνικό χωριό που πρόσφατα εξέδωσε απόφαση με την οποία «διατάσσει» τους κατοίκους του, που είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, να παραμείνουν υγιείς για όσο περισσότερο μπορούν! 

Στο μικρό μεσαιωνικό χωριό της Καλαβρίας, ο πληθυσμός όλο και μειώνεται, καθώς οι νέοι το εγκαταλείπουν για τις πόλεις. Τα μισά σπίτια περίπου παραμένουν άδεια, λέει ο δήμαρχος, που αποφάσισε να αναλάβει δράση: «Γενικώς η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, αλλά εδώ έχει και μεγάλη κοινωνική αξία, καθώς κάθε ένας που πεθαίνει μας φέρνει πιο κοντά στην εξαφάνιση του ίδιου του χωριού» λέει ο Νταβίντε Τζικινέλα στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Τα τελευταία 15 χρόνια, από τους 1000 μόνιμους κατοίκους, έχουν απομείνει μόλις λίγο περισσότεροι από 500, γεγονός που τον έκανε να πάρει την απόφαση: Αυτούς τους 500, πρέπει να τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας! Έτσι εκδόθηκε διάταγμα που τους προτάσσει να προσέχουν την υγεία τους, με τακτικά τσεκ - απ και συχνές επισκέψεις στους γιατρούς του χωριού.

Δεν έμεινε όμως μόνο στην διαταγή, αλλά φρόντισε να δώσει κίνητρα στους πολίτες του για να την ακολουθήσουν. Παρότι η Καλαβρία είναι μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ιταλίας, με τις σημαντικές περικοπές τα τελευταία χρόνια να έχουν πλήξει σφοδρά τον τομέα της Υγείας, ο Τζικινέλα κατόρθωσε να βρει κονδύλια και να μεταμορφώσει ένα παλιό εγκαταλελειμμένο πια σχολείο σε κλινική.

Έτσι οι ηλικιωμένοι της Σέλια δεν χρειάζεται να κάνουν... ολόκληρο ταξίδι ως την γειτονική πόλη για να εξεταστούν από τη μια, κι από την άλλη, δεν αφήνουν την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο πριν δουν γιατρό. Τα ραντεβού στην κλινική είναι δωρεάν για τους φτωχότερους και έναντι ελάχιστου αντιτίμου για τους υπολοίπους, ενώ ο δήμαρχος θέσπισε και... φορολογικά κίνητρα για τους πολίτες: Όσοι δεν έχουν κάνει το ετήσιο τσεκ απ τους, θα πληρώνουν 30 ευρώ παραπάνω, ενώ οι επιμελείς ιατρικά κάτοικοι θα απαλλάσσονται από τον φόρο. 

Ένα μήνα μετά την έκδοση του διατάγματος, 100 κάτοικοι της Σέλια είχαν ήδη υποβληθεί στο τσεκ απ, ενώ μέχρι σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν σπεύσει στο ραντεβού τους.