Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σάλος στο Ελ Σαλβαδόρ για τον άγριο θάνατο «διάσημου» ιπποπόταμου



Οργή και στεναχώρια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ένας ιπποπόταμος, χτυπήθηκε από κάποιους επιτήδειους με απίστευτη βαναυσότητα και τελικά υπέκυψε στα τραύματα του και κατέληξε την Κυριακή σε ζωολογικό κήπο, στο Ελ Σαλβαδόρ.

Τι και αν το Ελ Σαλβαδόρ θεωρείται μία από τις πιο εγκληματικές χώρες του κόσμου όπου η βία και οι ανθρώπινες δολοφονίες σημειώνουν ανοδική τάση χρόνο με το χρόνο, το γεγονός ότι κάποιοι ξυλοκόπησαν και οδήγησαν στο θάνατο ένα ανυπεράσπιστο ζώο, ξεπέρασε κάθε είδους όριο, προκαλώντας την οργή και των θυμό πολλών κατοίκων και επισκεπτών του ζωολογικού κήπου.

Ο Gustavito, όπως ονομαζόταν ο άτυχος και αξιαγάπητος ιπποπόταμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γουατεμάλα, αλλά μεταφέρθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ πριν από 13 χρόνια.

Οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ εξέφρασαν τη λύπη τους και τη στεναχώρια τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ κάποιοι από αυτούς άφησαν μερικά λουλούδια στην πύλη του ζωολογικού κήπου, ως ένδειξη συμπαράστασης και συμπόνιας στο αδικοχαμένο ζώο.

Ένας πλανόδιος πωλητής από το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εδώ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους νεκρούς κάθε μέρα» και συμπληρώνει «μας σκοτώνουν σαν τις μύγες, αλλά αυτό που έγινε ξεπερνά τα πάντα. Σκότωσαν ένα ζώο που μας διασκέδαζε». 

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, Vladan Henriquez, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ιπποπόταμος ήταν χτυπημένος πολύ άσχημα, καθώς το σώμα του ήταν γεμάτο με μώλωπες και πληγές που προερχόντουσαν, όπως όλα δείχνουν από επίθεση με μεταλλικές ράβδους, μαχαίρια και πέτρες.

Η επίθεση σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, κάποια στιγμή το βράδυ της Τρίτης. Οι φύλακες του ζωολογικού κήπου, όμως, δεν κατάφεραν να παρατηρήσουν τους τραυματισμούς του ιπποπόταμου μέχρι την Πέμπτη, καθώς ο ίδιος δεν άφησε ούτε στιγμή την πισίνα του από την ημέρα της επίθεσης. 

Ο άτυχος Gustavito υπέκυψε τελικά στα τραύματα του αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Mauricio Ramirez Landaverde, ανέφερε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπεύθυνων έχουν ήδη ξεκινήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια από τις πιο βίαιες χώρες του κόσμου, με 5.278 καταγεγραμμένες ανθρωποκτονίες από πέρυσι, δηλαδή κατά μέσο όρο σκοτώνονται 14 άτομα την ημέρα. Οι περισσότεροι από τους φόνους που έχουν καταγραφεί οφείλονται σε επιθέσεις ισχυρών και βίαιων συμμοριών που υπάρχουν στους δρόμους του Ελ Σαλβαδόρ.