
Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Χάρκοβο, που αποτελεί στρατηγικής σημασίας πόλη, για το Κρεμλίνο.
Ύστερα από την εκδίωξη των ουκρανικών στρατευμάτων από την περιοχή του Κουρσκ, τα υπολείμματα της ρωσικής δύναμης των 50.000 στρατιωτών έχουν στρατοπεδεύσει λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Αν και αναλυτές αναμένουν μια μεγάλη ρωσική προέλαση, αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ρωσία διαθέτει ένα «παράθυρο» τεσσάρων μηνών για να σημειώσει στρατηγικό ρήγμα στην ουκρανική άμυνα πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες και εξαντληθούν τα αποθέματα σοβιετικών αρμάτων μάχης.
Ο Αντρίι Πομαχάιμπους, επιτελάρχης της 13ης Επιχειρησιακής Ταξιαρχίας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι «ο εχθρός επιχειρεί να φέρει τις δυνάμεις του πιο κοντά στην πρώτη γραμμή και να διεξάγει επιθέσεις, αν και προς το παρόν αποτυγχάνει».
Παρόλα αυτά, παραδέχεται ότι υπάρχουν σαφή σημάδια προετοιμασίας για πιο ενεργές εχθρικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Skynews Μάικλ Κλαρκ, η συσσώρευση στρατευμάτων είναι συνέχεια της επιχείρησης στο Κουρσκ. Αν οι επίλεκτες μονάδες αλεξιπτωτιστών VDV παραμείνουν στην περιοχή, ίσως ετοιμάζονται να ηγηθούν επόμενων επιθέσεων. Αν όμως επανεμφανιστούν στο Ντονέτσκ, τότε πιθανόν η έμφαση μετατοπίζεται μακριά από το Χάρκοβο.
Ο Κλαρκ θεωρεί πιθανό η Ρωσία να στοχεύει τις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι κοντά στα σύνορα, είτε με άμεση επίθεση είτε καταλαμβάνοντας την περιφέρεια που η Ουκρανία είχε ανακτήσει το φθινόπωρο του 2022.
Το Χάρκοβο, με πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου πριν τον πόλεμο και μόλις 30 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, είναι βαριά οχυρωμένο και φέρει τον τίτλο «Ηρωική Πόλη της Ουκρανίας».
Ωστόσο, ο Κλαρκ εκτιμά ότι η Ρωσία δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για μια πλήρη επίθεση φέτος το καλοκαίρι, καθώς έχει ήδη καταναλώσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών της σε άλλες περιοχές του μετώπου, σε έναν εξαντλητικό πόλεμο φθοράς.
Ο δρ Τζακ Γουάτλινγκ του RUSI προβλέπει ότι η ρωσική επίθεση θα πάρει τη μορφή σταδιακής αύξησης επιθέσεων σε ευρύτερες περιοχές, χωρίς μαζική κινητοποίηση αρμάτων μάχης.
Η Μόσχα βασίζεται ακόμη κυρίως στα αποθέματα παλαιών σοβιετικών οχημάτων, με μόλις το 25% του υλικού να προέρχεται από νέα παραγωγή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποθέματα αυτά θα εξαντληθούν μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.
Αυτό καθιστά κρίσιμες τις κυρώσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ, καθώς οποιοδήποτε περιορισμός στην παραγωγή μπορεί να ανατρέψει τις στρατιωτικές ισορροπίες.
Βίντεο από την κατάρριψη του ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους Su-27 στον ουρανό πάνω από την περιοχή Τσερκάσι στις 28 Απριλίου από…ουκρανικό F-16 αποδεικνύει ότι η ουκρανική Αεροπορία έχει σοβαρό πρόβλημα στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των μαχητικών του τύπου.
Το ουκρανικό F-16AM θεώρησε ότι το Su-27 είναι ρωσικό γιατί προφανώς δεν λειτούργησε το σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) και εκτόξευσε πυραύλους αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας AIM-9M ή AIM-9X Block II.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «εμφάνισε» στις οθόνες του ουκρανικού F-16ΑΜ (από τα ολλανδικά αποθέματα) το Su-27 ως εχθρικό και αυτό εκτόξευσε το βλήμα.
Είναι η δεύτερη περίπτωση που εμπλέκεται F-16 σε φίλια κατάρριψη, με την πρώτη να αφορά την κατάρριψη ενός ουκρανικού αεροσκάφους του τύπου από… MIM-104 Patriot, το οποίο το αναγνώρισε ως εχθρικό μαχητικό.