Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ρωσία: Ο Πούτιν πήρε θέση για τη δολοφονία της Ντούγκινα – Η πρώτη αντίδραση του Κιέβου



«Κατάπτυστο έγκλημα» χαρακτήρισε ο ρώσος πρόεδρος τον θάνατο της κόρης του ιδεολόγου -και για κάποιους «εγκεφάλου του Πούτιν»- Αλεξάντερ Ντούγκιν σε έκρηξη αυτοκινήτου κοντά στη Μόσχα, στην πρώτη αντίδραση ρώσου αξιωματούχου μετά τις κατηγορίες της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η Ουκρανία.

«Ένα κατάπτυστο, σκληρό έγκλημα έκοψε το νήμα της ζωής της Ντάρια Ντούγκινα, ενός λαμπρού, ταλαντούχου ανθρώπου, με αληθινή ρωσική καρδιά, ευγενική, αγαπητή, συμπονετική και ανοιχτή. Δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμική ανταποκρίτρια, υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό και την πατρίδα, αποδεικνύοντας με τις πράξεις της τι σημαίνει να είσαι πατριώτης της Ρωσίας» αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο ρώσος πρόεδρος στην οικογένεια της Ντάρια Ντούγκινα.

Η 29χρονη οδηγούσε το αυτοκίνητο του πατέρα της, όταν αυτό εξερράγη, με ρωσικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ντούγκινα και ο πατέρας της επρόκειτο να επιστρέψουν με το ίδιο αυτοκίνητο. Ωστόσο, ο ίδιος τελευταία στιγμή αποφάσισε να ταξιδέψει ξεχωριστά, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Από εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει, ο άνδρας φαίνεται πως ήταν σε κατάσταση σοκ βλέποντας την κόρη του νεκρή.

Αμέσως ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία από τις ρωσικές Αρχές, με την FSB να ισχυρίζεται πως ο δράστης του εγκλήματος φέρεται να είναι πολίτης της Ουκρανίας, ο οποίος διέφυγε στην Εσθονία.

Πώς αντιδρά το Κίεβο

Στην πρώτη αντίδραση του Κιέβου μετά τις κατηγορίες, ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαϊλο Ποντόλιακ κάνει λόγο για ρωσική προπαγάνδα και χαρακτηρίζει τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας «οχιές».

«Η ρωσική προπαγάνδα ζει σε έναν φανταστικό κόσμο: Ουκρανή γυναίκα και το 12χρονο παιδί της θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την ανατίναξη του αυτοκινήτου της προπαγανδίστριας Ντούγκινα. Παραδόξως, δεν βρήκαν επί τόπου την «εσθονική βίζα». Οι οχιές στις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας ξεκίνησαν έναν ενδοφυλετικό αγώνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τον Guardian, ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε τη Δευτέρα την άρνηση της εμπλοκής του Κιέβου στη βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο, υποστηρίζοντας ότι το θύμα και ο πατέρας της δεν ήταν στρατηγικά σημαντικές προσωπικότητες.

«Ποιος είναι ο λόγος για να το κάνουμε αυτό;» αναρωτήθηκε ένας από αυτούς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος θεωρεί πως ο Ντούγκιν ήταν ο στόχος της επίθεσης και όχι η κόρη του, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν σημαντική ρωσική πολιτική προσωπικότητα ή πρόσωπο που λαμβάνει αποφάσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Δεν τον ξέρουν πολλοί άνθρωποι εδώ και κανείς δεν είχε ακούσει για την κόρη του» πρόσθεσε.

Ούτε ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε στην Ουκρανία ότι η δολοφονία ήταν έργο νέας οργάνωσης που ονομάζεται «Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός» θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Πρόκειται για μια εικονική ομάδα, που επιδιώκει να τονώσει το προφίλ της ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «έργο επαγγελματιών», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δολοφονία να είναι έργο της ρωσικής υπηρεσίας FSB.

Καταρρέει το αφήγημα Πούτιν περί ασφάλειας

Όπως είναι φυσικό, μια βομβιστική επίθεση εντός της χώρας του Βλαντίμιρ Πούτιν -και μάλιστα με στόχο ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του- ανησυχεί ιδιαίτερα τον ρώσο πρόεδρο.

Περιστατικά όπως αυτό εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εμφανίζεται όλο το προηγούμενο διάστημα σίγουρος για την ασφάλεια στη χώρα του, όπως επισημαίνουν ειδικοί.

Μάλιστα, το εν λόγω περιστατικό λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου σειρά εκρήξεων και επιθέσεων σημειώνονται στην κατεχόμενη Κριμαία και σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου τονίζει σταθερά πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε ασφάλεια και σταθερότητα στη Ρωσία μετά την ταραχώδη δεκαετία του 1990, όταν οι βόμβες σε αυτοκίνητα και οι δολοφονίες ήταν συνηθισμένες. Ωστόσο η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στη ρωσική πρωτεύουσα, υπονομεύει αυτό το αφήγημα.

Πηγή: in.gr