Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρέγκλινγκ: Χρειάζεται περισσότερος επιμερισμός κινδύνου στην ευρωζώνη



Η ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερο επιμερισμό κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα από τη Ρώμη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling, θέση η οποία πιθανόν θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από πλευράς Γερμανίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Regling είπε ότι η χρηματοπιστωτική ενοποίηση, που βρισκόταν σε ανοδική πορεία από τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ το 1999, έκανε μεγάλα βήματα προς τα πίσω κατά τις δύο διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις που έπληξαν τις 19 χώρες του κοινού νομίσματος από το 2008 και μετά, γεγονός που ανέκοψε την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η μείωση στην κινητικότητα των κεφαλαίων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης είχε ως συνέπεια την απώλεια 4 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ και 0,5 μονάδων σε όρους δυνητικής ανάπτυξης.

"Η έλλειψη επιμερισμού κινδύνου αποτελεί μία σημαντική πρόκληση από αυτήν την άποψη. Είναι η πρώτη οικονομική προτεραιότητα στην λίστα μου, όταν αναλογίζομαι τα κενά που πρέπει να καλυφθούν για να καταστεί η ΟΝΕ πιο ισχυρή και η οικονομία της ευρωζώνης πιο ανθεκτική" είπε.

Όπως είπε ο Regling για να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική ενοποίηση οι τράπεζες πρέπει να προβούν σε "επιθετική' μείωση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πιθανώς υποβοηθούμενες από φορολογικά κίνητρα και να μειώσουν το κόστος τους με το κλείσιμο καταστημάτων, την καλύτερη χρήση της τεχνολογίας και την ενοποίηση του κλάδου.