Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πυροβολισμοί στη Λιέγη: Νεκροί δύο αστυνομικοί, ο δράστης και ένας περαστικός άνδρας



Νεα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το μακελειό στην Λιέγη του Βελγίου που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους μαζί με τον δράστη, ο οποίος σύμφωνα με αστυνομική πηγή φώναξε «Αλλάχ Ακμπαρ» (Ο θεός είναι μεγάλος).

Ο δράστης ονομάζεται Μπενζαμίν Ερμάν, ήταν 36 ετών και ήταν στην φυλακή για ναρκωτικά αλλά είχε βγει με άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην φυλακή είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από ακραίους ισλαμιστές. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες για την επίθεση, ο 36χρονος απείλησε από πίσω με μαχαίρι δυο γυναίκες αστυνομικούς έξω από καφετέρια.

Τις αφόπλισε, πήρε τα όπλα τους και τις εκτέλεσε εν ψυχρώ. Προσπαθώντας να διαφύγει, πυροβόλησε και σκότωσε έναν πολίτη που ήταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Προσπάθησε να μπει σε ένα κτίριο που στεγάζονται γυμνάσιο και λύκειο. Δεν πρόλαβε όμως.

Την ώρα που επιχειρούσε να μπει στο κτίριο έβγαινε μια γυναίκα την οποία προσπάθησε να πάρει όμηρο. Στο σημείο όμως έφτασαν αστυνομικοί που τον καταδίωκαν και άρχισε ανταλλαγή πυροβολισμών. Από τους πυροβολισμούς δυο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. Ο δράστης έπεσε νεκρός στο σημείο.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της ανταλλαγής των πυροβολισμών ανάμεσα στον άνδρα και τους αστυνομικούς.

 

 

 

 

Το εθνικό κέντρο αντιτρομοκρατικών κρίσεων, το οποίο, όπως ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν, παρακολουθεί την κατάσταση, ανέφερε πως το κίνητρο της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποκλειστεί αν και ερευνά και άλλες πιθανές αιτίες του συμβάντος. «Είναι (η τρομοκρατία) μία από τις ερωτήσεις στο τραπέζι, αλλά για την ώρα όλα τα σενάρια είναι ανοικτά», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου κρίσεων.

 

Η Λιέγη, μια βιομηχανική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία στη γαλλόφωνη Βαλλονία, αποτέλεσε επίσης το σκηνικό ενός περιστατικού με πυροβολισμούς το 2011, όταν ένας ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του. Το Βέλγιο είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την ανάμιξη ενός πυρήνα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με έδρα τις Βρυξέλλες στις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και στις Βρυξέλλες το 2016 όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι.