Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πυρά Τραμπ κατά Άσαντ και Ομπάμα με αιχμή την επίθεση με χημικά στη Συρία



Tην πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία καταδίκασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «αποτρόπαια πράξη» από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και επιρρίπτοντας ευθύνες στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι επακόλουθο της αδυναμίας και αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης (των ΗΠΑ)» ο Τραμπ. «Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε το 2012 ότι θα έθετε "κόκκινη γραμμή" εναντίον της χρήσης χημικών όπλων, και μετά δεν έκανε τίποτα», πρόσθεσε.

Ο συριακός στρατός αρνείται την ευθύνη του βομβαρδισμού με τοξικό αέριο. «Αν είναι αυτό που φαίνεται, τότε είναι εμφανώς έγκλημα πολέμου», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συλλέγει ακόμα πληροφορίες για το συμβάν. «Οι εξωτερικοί υποστηρικτές που θεωρούνται εγγυητές του καθεστώτος του Άσαντ έχουν να λογοδοτήσουν για πολλά», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη Ρωσία και το Ιράν.

Στις αρχές του συριακού πολέμου, ο Ομπάμα επέμενε ότι ο Άσαντ έπρεπε να εγκαταλείψει την προεδρία. Μετέπειτα η κυβέρνησή του μετέθεσε το βάρος στη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν μεγάλες περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία το 2014.

Ο Άαρον Ντέιβιν Μίλερ, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Woodrow Wilson στην Ουάσιγκτον σχολίασε ότι η θέση του Τραμπ είναι παρόμοια με τη στρατηγική αποφυγής ρίσκου του Ομπάμα. «Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, αυτή εδώ δηλώνει ρητώς αυτό που ήταν το υπονοούμενο στην κυβέρνηση Ομπάμα - ότι ο σκοπός δεν είναι να ξεφορτωθεί τον Άσαντ αλλά να καταστρέψει το Ι.Κ.» είπε.