Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ για την απόφαση για το κλίμα



Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση από την ανακοίνωση του Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν το μέλλον» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες στιγμές αφότου ο Τραμπ επιβεβαίωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

«Τα έθνη που παραμένουν στην Συμφωνία του Παρισιού θα είναι τα έθνη που θα αποκομίσουν τα οφέλη σε θέσεις εργασίας και βιομηχανίες που θα δημιουργηθούν» ανέφερε ο Ομπάμα.

«Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα έπρεπε να είναι πρώτες. Αλλά ακόμα και εν τη απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμα και εάν αυτή η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία μικρή ομάδα χωρών που απορρίπτουν το μέλλον είμαι αισιόδοξος ότι οι Πολιτείες μας, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα υψώσουν ανάστημα και θα κάνουν ακόμα περισσότερα για να ανοίξουν τον δρόμο και να βοηθήσουν στην προστασία των μελλοντικών γενεών και του ενός πλανήτη που έχουμε» τόνισε.

Κάποιες από τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και το... Πίτσμπουργκ, το οποίο επικαλέστηκε ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του, ισχυρίζονται ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα όσα ορίζει η συμφωνία.

«Ως δήμαρχος του Πίτσμπουργκ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα ακολουθήσουμε τους κανόνες της συμφωνίας για το κλίμα για τον λαό μας, την οικονομία μας και το μέλλον μας» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μπιλ Πεντούτο. Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ είχε πει ότι «αντιπροσωπεύει τους πολίτες του Πίτσμπουργκ και όχι του Παρισιού».

Παρόμοια στάση με τον δήμαρχο του Πίτσμπουργκ τηρεί και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο. Ο Κουόμο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η παράτολμη απόφαση του Λευκού Οίκου να αποχωρήσει από την Συμφωνία του Παρισιού έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον πλανήτη μας. 

» Η διακυβέρνηση αυτή παραιτείται από την ηγεσία της και κάθεται στο πίσω κάθισμα, παρακολουθώντας τις άλλες χώρες να συμμετέχουν στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

» Η Νέα Υόρκη δεσμεύεται να ακολουθήσει τις προδιαγραφές που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού, ανεξαρτήτως των ανεύθυνων πράξεων της Ουάσινγκτον».

Αντιδράσεις υπήρξαν τόσο από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όσο και από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ με tweet του ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος είπε ότι «εάν ο Τραμπ δεν ηγηθεί, τότε θα ηγηθεί ο αμερικανικός λαός».

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ και φέρεται να του είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Του είπε, επίσης, ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, αλλά όχι στο θέμα του κλίματος.

Σε ανακοίνωσή της, η ιταλική κυβέρνηση σημειώνει ότι Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία λυπούνται για την απόφαση των ΗΠΑ και εκτιμούν ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι τρεις χώρες πιστεύουν ότι η Συμφωνία προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη» και τονίζουν ότι θα αυξήσουν τη στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να μπορέσουν αυτές να εφαρμόσουν τη συμφωνία μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλγκό έκανε λόγο για λάθος «με μοιραίες συνέπειες». Σημείωσε, πάντως, ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του Τραμπ, οι μεγάλες πόλεις του κόσμου, ανάμεσά τους και οι 12 αμερικανικές χώρες που συμμετέχουν στο C40 δεσμεύονται ότι θα κάνουν αυτό που χρειάζεται ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού.

Η ίδια είπε ότι το δημαρχείο του Παρισιού θα φωταγωγηθεί πράσινο, ώστε να επιβεβαιωθεί η δέσμευση της Γαλλίας στην εφαρμογή της Συμφωνίας.

Απογοητευμένος από την απόφαση δηλώνει και ο Καναδάς. «Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.