Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ψηφοφορία σήμερα στον ΟΗΕ για σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ



Αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που καταδικάζει τη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς στο Ισραήλ, θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο σχέδιο απόφασης καταδικάζεται η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση για «τη ρίψη επανειλημμένως ρουκετών στο Ισραήλ και για την υποκίνηση της βίας, θέτοντας ως εκ τούτου σε κίνδυνο πολίτες».

Επίσης ζητείται «η Χαμάς και άλλοι ένοπλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Τζιχάντ, να σταματήσουν όλες τις προκλητικές ενέργειες και τη βίαιη δράση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εναέριων εμπρηστικών μηχανισμών», σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε γνωστή από την αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στο κείμενο ζητείται από όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τον πληθυσμό των αμάχων και να ενθαρρύνουν τα βήματα προς την επανένωση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αν υιοθετηθεί αυτό το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, η 193μελής Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα καταδικάσει για πρώτη φορά τη Χαμάς, η οποία ελέγχει ντε φάκτο την Λωρίδα της Γάζας από το 2007. Η απόφαση αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η απερχόμενη πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δείχνει να έχει μετατρέψει την καταδίκη αυτή της Χαμάς σε μια «πολύ προσωπική υπόθεση«. «Θέλει να αποχωρήσει (από τον ΟΗΕ) έχοντας κάτι» δήλωσε διπλωμάτης. Η Χέιλι είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της στο τέλος της χρονιάς.

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση προβλέπεται να αρχίσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος σήμερα.

Οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έχουν χαράξει μια σκληρή φιλοϊσραηλινή γραμμή στον ΟΗΕ και έχουν αποχωρήσει από την UNESCO και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επικαλούμενες αντι-ισραηλινή στάση. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναθέσει στον γαμπρό του, τον ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, να προετοιμάσει ένα σχέδιο ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Ωστόσο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει απορρίψει την αμερικανική μεσολάβηση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ αποκλείστηκε μόνη της από τις διαπραγματεύσεις όταν αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.