Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Προστέθηκε ακόμα ένα όνομα στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ



 Ένας γαλλομαροκινός, πρώην μέλος της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, νυν μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), προστέθηκε στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατών»  από τις ΗΠΑ. Φέρεται μάλιστα να συνδέεται με τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα την κίνηση αυτή εναντίον του «Αμπντελιλάχ Χίμις, γνωστού επίσης με το όνομα Αμπού Σουλεϊμάν αλ Φαράνσι», ενός «ξένου τρομοκράτη» ο οποίος αποτελεί μια «μορφή (...) των επιχειρήσεων του ΙΚ στο εξωτερικό». Αυτού του είδους το μέτρο από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ λαμβάνεται συχνά με στόχο πρόσωπα και οργανώσεις και έχει στόχο την επιβολή οικονομικών και ποινικών κυρώσεων σε βάρος αυτών που στοχοθετεί, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο είναι αρμόδιο για την επιβολή των κυρώσεων σε βάρος των προσώπων ή των οντοτήτων που εντάσσονται στη μαύρη λίστα (πάγωμα περιουσιακών πόρων, απαγόρευση σε όλους τους Αμερικανούς να κάνουν συναλλαγές ή να επιδίδονται σε εμπορικές ανταλλαγές μαζί τους...) διευκρίνισε ότι ο Αμπντελιλάχ Χίμις γεννήθηκε το 1989 στο Μαρόκο και ότι έχει επίσης πάρει τη γαλλική υπηκοότητα.

Πηγή προσκείμενη στις δικαστικές αρχές της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας έχει διπλή, γαλλική και μαροκινή, εθνικότητα.

Σύμφωνα με το γαλλικό κέντρο αναλύσεων για την τρομοκρατία, ο Χίμις είναι «ένας Μαροκινός 26 ετών, ο οποίος έζησε στη Γαλλία για δέκα χρόνια, στη Λινέλ (νότια), πριν αναχωρήσει για τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2014».

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τον θεωρεί δημιουργό, για λογαριασμό του ΙΚ, ενός «πυρήνα ευρωπαίων ξένων μαχητών» από τον οποίο προήλθαν «οι δράστες επιθέσεων στο Ιράκ, στη Συρία και στο εξωτερικό». Το «τάγμα του» είχε φθάσει να έχει «κάποια στιγμή 300 μέλη», σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία.

Η Ουάσινγκτον αναφέρει επίσης ότι ο γαλλομαροκινός «σύμφωνα με πληροφορίες, ενεπλάκη στον σχεδιασμό των επιθέσεων του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και του Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλλες».

Ακόμη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατών» τον Αμπντάλα Άχμεντ αλ Μεσεντάνι, ιρακινό υπήκοο, μέλος του ΙΚ που κατηγορείται ότι ήταν υπεύθυνος για την υποδοχή των «ξένων τρομοκρατών» και την προμήθεια «υποψηφίων για επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι», καθώς και τον Μπαζίλ Χάσαν, ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας, την 5η Φεβρουαρίου 2013, του γνωστού δανού πολέμιου του Ισλάμ, Λαρς Χέντεγκορ.