Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πρόσκληση στον Τραμπ να βρεθεί στην Βαυαρία



Τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας να επισκεφθεί το κρατίδιο, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, όταν θα διεξάγεται στο Μόναχο και η Σύνοδος για την Ασφάλεια, ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζεεχόφερ, ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγελα Μέρκελ, στο συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στον Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές συμπεριέλαβε και μια πρόσκληση να επισκεφθεί το Μόναχο όποτε θελήσει.

Στη Σύνοδο για την Ασφάλεια, ένα διεθνές που θα διεξαχθεί το τριήμερο 17-19 Φεβρουαρίου, συνήθως μετέχουν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απ' όλον τον κόσμο.

Ο Τραμπ θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Η Άνγελα Μέρκελ δεν έχει απευθύνει καμιά επίσημη πρόσκληση στον Τραμπ μέχρι στιγμής. Στις αρχές του μήνα περιορίστηκε να αναφερθεί στη συνάντηση που θα έχει με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20)) τον Ιούλιο του 2017 στο Αμβούργο.

Ο Ζεεχόφερ έχει διαφωνήσει ανοιχτά με τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε "καταστροφική" υποστηρίζοντας ότι μετά την άφιξη 1 εκατομμυρίου προσφύγων στη Γερμανία αυξήθηκαν τα ποσοστά εγκληματικότητας. Ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας δείχνουν ότι ο αριθμός των αδικημάτων που καταγράφηκαν το 2015 παρέμεινε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, στα 5,9 εκατομμύρια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine ο Ζεεχόφερ είπε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού το 2017 μόνο αν οι εταίροι συμφωνήσουν να τεθεί ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να υποδεχτεί η χώρα. Η Μέρκελ από την άλλη, απορρίπτει αυτήν την πρόταση.