Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Προς πώληση το «Rolling Stone» στα 50 του χρόνια



Ήταν το 1967 όταν, από ένα λοφτ στο Σαν Φρανσίκσο, ο 21χρονος τότε Τζαν Σ. Γουένερ ξεκίνησε ένα περιοδικό που θα γινόταν η βίβλος της ροκ κουλτούρας. 

Σήμερα, 50 χρόνια αργότερα, το περιοδικό «Rolling Stone» αγωνίζεται να επιβιώσει λόγω της κρίσης στον Τύπο αλλά και μιας «αποκάλυψης» πριν από τρία χρόνια, για ομαδικό βιασμό στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, η οποία διαψεύστηκε πλήττοντας το δημοσιογραφικό κύρος του περιοδικού. 

Ο Γουένερ, που συνεχίζει να διευθύνει το «Rolling Stone», αποφάσισε να διαθέσει προς πώληση το μερίδιό του στο περιοδικό. Τα σχέδια για την πώληση κατάρτισε ο 27χρονος γιος του Γουένερ, Γκας. Πέρσι, ο Γουένερ είχε πουλήσει το 49% του «Rolling Stone» στην BandLab Technologies, εταιρεία μουσικής τεχνολογίας από τη Σιγκαπούρη, προς 40 εκατ. δολάρια. Μετά την πώληση και του υπόλοιπου μεριδίου, ο Γουένερ και ο γιος του θα παραμείνουν στο περιοδικό μόνο αν συμφωνήσει ο νέος ιδιοκτήτης. 

«Οι εκδόσεις σήμερα είναι μια εντελώς διαφορετική βιομηχανία από αυτό που ήταν», δήλωσε ο ιδρυτής του «Rolling Stone». 

Ο Γουένερ είναι ο τελευταίος από μια σειρά παραδοσιακών εκδοτών και διευθυντών εντύπων που αποχωρούν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γκρέιντον Κάρτερ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το Vanity Fair ύστερα από 25 χρόνια ενώ την περασμένη εβδομάδα, η Ρόμπι Μάιερς, επί χρόνια διευθύντρια του Elle, η Νάνσι Γκιμπς από το περιοδικό Time και η Σίντι Λιβ από το Glamour ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν. 

Τα άρθρα του «Rolling Stone», που έχουν έκταση χιλιάδων λέξεων (κόντρα στην εποχή των σύντομων άρθρων του ίντερνετ), έφεραν συχνά διάσημες υπογραφές της δημοσιογραφίας, όπως του Τομ Γουλφ και του Χάντερ Τόμπσον. Το Rolling Stone ανακάλυψε την φωτογράφο Αν Λίμποβιτς που επί χρόνια ήταν ο δημιουργός διάσημων εξώφυλλων για το περιοδικό, όπως εκείνο ενός γυμνού Τζον Λένον τυλιγμένου σε εμβρυακή στάση γύρω από τη Γιόκο Όνο. 

Αν και το «Rolling Stone» δίνει έμφαση στη μουσική, στην ύλη του περιέχει και ρεπορτάζ και πολιτικά άρθρα -παραδοσιακά όλοι οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ του δίνουν συνέντευξη. Ο Γουένερ έχει πάρει προσωπικά συνέντευξη από αρκετούς από αυτούς, όπως από τον Μπιλ Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα.