Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πρόκληση από Τίρανα: «Κρατικής ιδιοκτησίας» οι περιοχές στη Χειμάρρα



Την «έπληξή» της εξέφρασε η Αλβανία, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά οικοπέδων της ελληνικής μειονότητας σε κρατικό έλεγχο, για τουριστική αξιοποίηση, υποστηρίζοντας ότι οι περιουσίες που πρόκειται να απαλλοτριωθούν στη Χειμάρρα υπάγονται σε καθεστώς «κρατικής ιδιοκτησίας».

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ της Αλβανίας κατηγορεί την Ελλάδα για «παραποίηση γεγονότων», υπογραμμίζοντας ότι η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου των Τιράνων αποσκοπεί στην «ταυτοποίηση» περιοχών που μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά και υπάγονται σε καθεστώς «κρατικής ιδιοκτησίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δελτίο Τύπου, του αλβανικού υπουργέιου Εξωτερικών δίνεται η εντύπωση ότι οι εκτάσεις ήδη ανήκουν στο Δημόσιο.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ προσθέτει μάλιστα ότι αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάθε πολίτης που αισθάνεται αδικημένος μπορεί να προσφύγει την Δικαιοσύνη.

«Καλούμε την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της αλήθειας», αναφέρει η αλβανική διπλωματία, υποστηρίζοντας ότι τα Τίρανα «ήταν και παραμένουν προσηλωμένα» στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Από τη μεριά του ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει την αλβανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την υπουργική απόφαση, προσθέτοντας αιχμηρά πως τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις μίας χώρας που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο παρελθόν η Αθήνα έχει αποσαφηνίσει πως προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας είναι ο ανελλιπής σεβασμός στα δικαιώματα της μειονότητας, ειδικά το δικαίωμα στην περιουσία.