Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Προκαλούν τα Σκόπια: «Ζητήσαμε από την Ελλάδα να παρέμβει»



Για ανυπαρξία του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων της Κυριακής στην Ειδομένη κάνει λόγο το ΥΠΕΞ των Σκοπίων, απαντώντας στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε "ντροπή" για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό τη στάση των σκοπιανών αρχών.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ''πρόκληση'' των αρχών της ΠΓΔΜ, ''που επιτέθηκαν με χημικά, δακρυγόνα και χημικές σφαίρες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''αυτό είναι μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του''.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι οι αρχές της χώρας «ζήτησαν την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών όσο οι βίαιες επιθέσεις από την ελληνική πλευρά διαρκούσαν και ότι υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις (σ.σ. προς τις ελληνικές αρχές) για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και αποτρεπτική δράση».

Από την πλευρά της Ελλάδας χθες το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα, αημειώνοντας ότι η χρήση βίας κατ'ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Εν τω μεταξύ, υπόνοιες για τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στα χθεσινά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αρνούμενο ότι έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών, παρά τα ντοκουμέντα.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της γείτονος αναφέρει ότι «διάφορες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες υποκινήθηκαν, παραπλανήθηκαν και οργανώθηκαν από ακτιβιστές ΜΚΟ για να διασχίσουν τα σύνορα με τη χρήση βίας» και πως «οι χθεσινές οργανωμένες, μαζικές και συντονισμένες απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων, περιλαμβανομένης της εμπλοκής ακτιβιστών από ΜΚΟ,παραπέμπουν από πολλές απόψεις σε παρόμοιο περιστατικόμαζικής παράνομης διέλευσης των συνόρων από 2.500 μετανάστες που συνέβη στις 14 Μαρτίου 2016».

Ακόμη υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, κατά τα χθεσινά επεισόδια με πρόσφυγες και μετανάστεςχρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανένα άλλο μέσο για τη διάλυση του «βίαιου όχλου» και σημειώνεται ότι τραυματίστηκαν 23 αστυνομικοί και στρατιώτες της χώρας. Βέβαια αυτό δεν ισχύει αφού υπάρχουν ντοκουμέντα με τις σφαίρες καουτσούκ που εκτόξευσαν προς την πλευρά των προσφύγων.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρία παιδιά κάτω των 10 ετών τραυματίστηκαν στο κεφάλι από σφαίρες καουτσούκ στην Ειδομένη, ενώ εκατοντάδες εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της χρήσης χημικών.