Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Πούτιν σε Λουκασένκο: Υπάρχουν "ορισμένες θετικές αλλαγές" στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπήρχε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες της Μόσχας με την Ουκρανία, χωρίς, ωστόσο, να δίνει λεπτομέρειες.

«Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, μου αναφέρουν διαπραγματευτές της δικής μας πλευράς», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντησή του με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται «πρακτικά σε καθημερινή βάση».

Ο Πούτιν δεν έδωσε λεπτομέρειες αλλά στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά ανέφερε ότι θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες με τον Λουκασένκο.

Πιθανή θεωρείται πλέον μια συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν αποκλείεται συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι- Πούτιν αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη και να παράγει αποτελέσματα.

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό» είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ακόμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν μέρος των εργασιών που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για να συναντηθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν επαφές που θα αποφέρουν αποτελέσματα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS