Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πούτιν: το Κϊεβο πρέπει να άρει τον αποκλεισμό του Ντονμπάς και να ξεκινήσει τον άμεσο διάλογο



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν στη τηλεφωνική συζήτηση με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ εξέφρασε την ανησυχία του για τους βομβαρδισμούς των οικισμών του Ντονμπάς από τις ουκρανικές δυνάμεις, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

"Ο Β.Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του με βομβαρδισμούς των οικισμών του Ντονμπάς που συνεχίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, με την αύξηση του αριθμού των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη γραμμή επαφής ", λέγεται στην ανακοίνωση.

Στη τηλεφωνική συζήτηση ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας του άμεσου διαλόγου μεταξύ του Κιέβου και εκπροσώπων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και της άρσης του χρηματοοικονομικού αποκλεισμού του Ντονμπάς.

Οι ηγέτες των τριών χωρών επίσης συζήτησαν την πορεία της υλοποίησης των συμφωνιών του Μινς, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας υπόψη τις συνεδριάσεις της Ομάδας Επαφής και των υποομάδων εργασίας της που έγιναν στο Μινσκ στις 26-27 Αυγούστου. Η Μέρκελ και ο Ολλάντ ενημέρωσαν τον Πούτιν για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής τους στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι μοναδική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ. Εκτός τούτου,κατά τη γνώμη του προέδρου, ο συντονισμός της συνταγματικής μεταρρύθμισης με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ θα βοηθήσει το Κίεβο να διευθετήσει τη σύγκρουση.