Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πούτιν: Η ανακατάληψη του Χαλεπίου ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα



Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η πλήρης ανάκτηση από τον συριακό στρατό του ελέγχου της πόλης Χαλέπι ήταν «ένα πολύ σημαντικό βήμα» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.

«Η απελευθέρωση του Χαλεπίου από ριζοσπαστικά στοιχεία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πλήρη ομαλοποίηση (της κατάστασης) στη Συρία και, ελπίζω, για το σύνολο της περιοχής», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

«Και αυτή η επιχείρηση (της ανακατάληψης του Χαλεπίου) έχει τελειώσει, κυρίως στην τελική φάση της και για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, με τη συμμετοχή και την άμεση, για να μην πούμε αποφασιστική, συμβολή των στρατιωτών μας», πρόσθεσε.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να σταματήσουν οι μάχες σε όλη τη συριακή επικράτεια. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι που επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη νίκη της απέναντι στους αντάρτες από την έναρξη του πολέμου το 2011, που κατέστη δυνατή χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων της, της Ρωσίας και του Ιράν.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά το τέλος μιας επιχείρησης απομάκρυνσης δεκάδων χιλιάδων αμάχων και ανταρτών, που οδηγήθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών εκτός της μητρόπολης.

«Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν δημιουργηθεί, μέσω των οποίων απομακρύνθηκαν σχεδόν 110.000 άνθρωποι και 9.000 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα. Ένα μεγάλος αριθμός αμνηστεύθηκε», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών στις οποίες ενεπλάκησαν ρωσικές δυνάμεις.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας είπε ότι η απομάκρυνση των μαχητών των ανταρτών από το Χαλέπι έχει ολοκληρωθεί, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία.

«Κατά τη γνώμη μου είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για πλήρη εκεχειρία σε όλο το έδαφος της Συρίας», είπε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.