Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πόρισμα καταπέλτης για το «ξεχασμένο» νεκρό νεογνό – Θέμα χρόνου να λάμψει η αλήθεια!



Στα χέρια του Υπ. Υγείας θα παραδοθεί το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας για το Νοσοκομείο Πάφου

– Έφτασε η ώρα της αλήθειας για την άτυχη 22χρονη μητέρα των δίδυμων νεογνών
– Το πόρισμα θα καταδείξει τα τεράστια κενά του συστήματος στην κρατική ιατρική περίθαλψη
– Σε τελικό στάδιο και το πόρισμα της Αστυνομίας που εστιάζει σε πρόσωπα και παραλήψεις και θα παραδοθεί στον Γεν. Εισαγγελέα

Το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας για το άτυχο νεογνό που “χάθηκε” στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου αναμένεται να παραδοθεί στο Υπουργό Υγείας ώστε η οικογένεια να λάβει τις πολυπόθητες απαντήσεις για το χαμό του βρέφους, όταν η γυναικολόγος του Νοσοκομείου, που την παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, δεν την είχε ενημερώσει ότι κυοφορούσε δίδυμα, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός εκ των δύο νεογνών κατά τον τοκετό.

Στον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, αναμένεται να επιδοθεί το πόρισμα της διοικητικής έρευνας, το οποίο ο ίδιος διέταξε να πραγματοποιηθεί για να εντοπιστούν όλα τα αίτια του θανάτου του ενός εκ των διδύμων νεογνών, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε τόσο η 22χρονη μητέρα, όσο και οι γιατροί στο νοσοκομείου Πάφου, ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Ο επικεφαλής του Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου πρόκειται να παραδώσει όλα τα ευρήματα της έρευνας που θα καταδείξουν τα κενά της όλης διαδικασίας, αποδίδοντας ευθύνες σε όσους είναι υπεύθυνοι για τον χαμό του νεογνού, μάλιστα καταπέλτης αναμένεται να είναι και το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά της η Αστυνομία μέσα από μία σειρά ανακρίσεων φαίνεται να έχει φτάσει στο τελικό στάδιο, ώστε να παραδώσει κι αυτή την έκθεση της με όλα τα στοιχεία της έρευνα της στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Αντρέα Αγγελίδη: “’Έχει ληφθεί ένας μεγάλος αριθμός καταθέσεων, αναμένεται να ετοιμαστεί και η έκθεση, η οποία θα επισημάνει συγκεκριμένα θέματα και σίγουρα κάποιες εισηγήσεις ως προς τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και, όπως έχω πει, το σημαντικό είναι ότι εντός της βδομάδας θα βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για μελέτη».

Η αστυνομική έρευνα καλύπτει όλο το φάσμα της υπόθεσης και φαίνεται να στρέφεται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση εστιάζοντας σε πρόσωπα, που με τις παραλήψεις τους οδήγησαν στον άδικο χαμό του βρέφους.

Σόκαραν οι αποκαλύψεις για τη γυναικολόγο της Πάφου

Για τη γυναικολόγο που είχε αναλάβει την 22χρονη μητέρα είχαν διατυπωθεί και στο παρελθόν έντονα παράπονα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων που υπηρέτησε για το επίπεδο της κατάρτισής της, αλλά και των ικανοτήτων της ως προς το να χειρουργεί ασθενείς.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ υπήρχαν εισηγήσεις προκειμένου να παυθεί από συγκεκριμένα καθήκοντα η συγκεκριμένη γυναικολόγος, αντ’ αυτού κάποιοι αρμόδιοι – ανεύθυνουπεύθυνοι αποφάσισαν τη μετάθεση – μεταφορά της από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Πιο συγκεκριμένα οι διευθυντές, των Γυναικολογικών Τμημάτων των νοσοκομείων του Μακάρειου και της Αμμοχώστου είχαν ενημερώσει με γραπτή τους επιστολή το Υπουργείο Υγείας για την «ανεπάρκεια» της γυναικολόγου.

Η πρώτη επιστολή σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» αφορούσε την «ιατρική ανεπάρκεια» της γυναικολόγου και στάλθηκε στις Ιατρικές Υπηρεσίες από το Μακάρειο Νοσοκομείο όπου υπηρετούσε. Η δεύτερη επιστολή αμφισβητούσε τα προσόντα της και είχε τεθεί και θέμα για τη συμπεριφορά της στο Νοσοκομείο της Αμμοχώστου.

Το Υπουργείο Υγείας και στις δύο περιπτώσεις αντί να παύσει τη γυναικολόγο, φρόντισε να τη μεταθέσει και σε τρίτο νοσοκομείο αυτήν τη φορά στο Νοσοκομείο της Πάφου.

Κι ενώ τα παράπονα των γυναικολόγων πλήθαιναν και στο νοσοκομείο της Πάφου, ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Πέτρος Μάτσας έδωσε σαφείς οδηγίες προς τον διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής στην Πάφο για απομάκρυνση της εν λόγω γιατρού τόσο από τα χειρουργεία όσο και από τις εφημερίες.

Ο διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών, Πέτρος Μάτσας επιβεβαιώνει πως την εν λόγω γιατρό θα αξιολογήσει ομάδα ειδικών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στον «Φιλελεύθερο» πως «μετά την ενημέρωσή μας, είχα δώσει οδηγίες για απαλλαγή της γιατρού από τις εφημερίες και τα χειρουργεία, μέχρι να συσταθεί ομάδα ειδικών που θα την αξιολογούσε, είχα δώσει και προφορική οδηγία προς τον διευθυντή του Νοσοκομείου της Πάφου να αναλάβει η εν λόγω γυναικολόγος αποκλειστικά το ιατρείο για το τέστ Παπανικολάου και αυτό και πάλι εν αναμονή της αξιολόγησής της από την ομάδα των ειδικών».

Να σημειώσουμε ότι εκτός από τις επιστολές και την αμφισβήτηση των ικανοτήτων της γυναικολόγου, η άτυχη 22χρονη μητέρα είχε εξεταστεί και από άλλο/άλλους γιατρούς του Νοσοκομείου Πάφου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Ερωτητικά γύρω από τον μη έγκαιρο εντοπισμό της δίδυμης κύησης

Ο μη έγκαιρος εντοπισμός της δίδυμης κύησης προκαλεί πολλά ερωτηματικά και είναι κάτι που θα ερευνηθεί, αφού η γυναίκα είχε υποβληθεί σε υπερηχογραφήματα και ταυτόχρονα φαίνεται να ήταν και ο λόγος για τον οποίο η γυναίκα δεν υποβλήθηκε σε καισαρική τομή.

Σχετικά με την ανάμειξη του νοσοκομείου της Λεμεσού, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η 22χρονη μητέρα ήθελε να κλείσει ραντεβού για εξειδικευμένο υπερηχογράφημα αλλά δεν υπήρχε ούτε χρόνος ούτε χώρος στη λίστα αναμονής για νέους ασθενείς.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το νοσοκομείο της Λεμεσού έχει ανασύρει από τα συρτάρια του μια σειρά από προειδοποιητικές επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την ανεπάρκεια που αντιμετώπιζε ώστε να προσληφθούν γιατροί και να πάψει με αυτόν τον τρόπο να ισχύει η λίστα αναμονής των εκατοντάδων γυναικών που ήθελαν να εξυπηρετηθούν.

Τι συνέβη στο νοσοκομείο Πάφου;

Από πλευράς των γιατρών του νοσοκομείου Πάφου υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες σχετικά με ανακρίβειες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

1. Η μητέρα μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού δεν απομακρύνθηκε από το δωμάτιο τοκετού και μετά τον εντοπισμού του δεύτερου βρέφους από τις μαίες έγιναν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες.

2. Στο δωμάτιο βρισκόταν παιδίατρος, η οποία είχε προχωρήσει σε διαδικασία ανάνηψης, με αρνητικό δυστυχώς αποτέλεσμα.