Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πολωνία: Άνθρακες ο θησαυρός στο μυθικό θαμμένο τρένο των Ναζί;



Η υπόθεση είχε απασχολήσει τον διεθνή Τύπο για αρκετό καιρό στα τέλη του Αυγούστου, τότε που δύο χρυσοθήρες, ένας Πολωνός και ένας Γερμανός υποστήριξαν ότι είχαν ανακαλύψει το μυθικό τρένο το οποίο κουβαλούσε μεγάλες ποσότητες χρυσού, κοσμημάτων, έργων τέχνης και κάποια όπλα. Το τρένο αυτό που ήταν για δεκαετίες μια από τις πιο αγαπημένες φαντασιώσεις των χρυσοθήρων όλου του κόσμου, θεωρήθηκε ότι είχε βρεθεί σε μία υπόγεια στοά ανάμεσα στις πόλεις Wrocław και Wałbrych στην Πολωνία.

Όμως σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, επιστήμονες από την Πολωνία επιβεβαίωσαν ότι μετά από έναν μήνα συστηματικών ερευνών σε μία ακτίνα 22 χιλιομέτρων απ' όπου θεωρείτο ότι περνούσε η γραμμή των τρένων την εποχή εκείνη, δεν βρέθηκε κάποιο επιστημονικά αξιοποιήσημο στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη κάποιου θαμένου τρένου μέσα σε κάποια στοά.

«Δεν υπάρχει κανένα τρένο» είπε ο καθηγητής Janusz Madej σε συνέντευξη τύπου που παρακολούθησαν δεκάδες εκπρόσωποι των ΜΜΕ από όλο τον κόσμο. «Οι γεωμαγνητικές ανωμαλίες θα ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερες αν υπήρχε τρένο κάτω από την γη» δήλωσε ο ίδιος.

Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ο θόρυβος από τα ΜΜΕ είχε μειωθεί και ο στρατός της χώρας είχε «ασφαλίσει» την περιοχή για να μην υπάρχουν εισβολείς και ανεπιθύμητοι επισκέπτες. 

Στην συνέχεια οι επιστήμονες με ειδίκευση στις ανασκαφές και τις εξορύξεις, χρησιμοποίησαν όλες τις σύγχρονες τεχνικές μεθόδους (ειδικούς μαγνητικούς ανιχνευτές, θερμικές κάμερες και ραντάρ) για να σκανάρουν την περιοχή όπου οι δύο χρυσοθήρες είχαν πει ότι είχαν ανακαλύψει το τρόενο κρυμένο μέσα σε ένα τούνελ και σφραγισμένο με μεγάλους βράχους.

Παρ' όλα αυτά οι δύο χρυσοθήρες, Piotr Koper και Andreas Richter, προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανό το θέμα, λέγοντας ότι έχουν στα χέρια τους νέες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του τρέξουν. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει τρένο με μεγάλη βεβαιότητα» επέμεινε ο Koper και σημείωσε ότι οι διαφορές στα αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα ακολούθησε άλλη μέθοδο από την δική τους. 

Μάλιστα ανέφερε ότι μία νέα μελέτη των δύο «ερευνητών» δόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στις αρχές της πόλης σε σφραγισμένο φάκελο, κάτι που επιβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της πόλης.  

Πάντως η επιστημονική ομάδα δήλωσε ότι αν και σέβεται την δουλειά των «ερασιτεχνών» χρυσοθήρων, απέδωσε τις ενδείξεις στα όργανά τους ότι έκαναν τις έρευνες κοντά σε καλώδια υψηλής τάσης τα οποία περνούν από την γραμμή που υπάρχει σε λειτουργία και σήμερα. 

Όπως και να έχει, το τρένο των Ναζί, υπαρκτό ή όχι, διατηρεί τουλάχιστον στο ακέραιο τον μύθο του. Κάτι που μάλλον θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα να κάνει, είτε το ανακαλύψουν είτε -ακόμα περισσότερο- αν μείνει για πάντα κρυφό.