Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 -

Πόλεμος Ουκρανία: Η Μόσχα αντιμέτωπη με επικρίσεις στο εσωτερικό μετά τον θάνατο 63 Ρώσων στρατιωτώνΕπικρίσεις διατυπώνονται στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά το θάνατο 63 στρατιωτών στην Ουκρανία, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ουκρανικό πλήγμα και αποτελούν τη βαρύτερη απώλεια από μία μόνο επίθεση την οποία έχει παραδεχθεί η Μόσχα από την αρχή της εισβολής.

Το ουκρανικό επιτελείο επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ πως πραγματοποίησε αυτό το πλήγμα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στη Μακιίβκα, πόλη υπό ρωσική κατοχή ανατολικά του Ντονέτσκ.

Σε μια σπάνια ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από επικρίσεις ρώσων πολεμικών ανταποκριτών, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανέφερε πως 63 ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις «τεσσάρων πυραύλων» στη Μακιίβκα.

Ο ρωσικός στρατός πολύ σπάνια ανακοινώνει απολογισμούς επιθέσεών του ή τις απώλειές του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από συστήματα HIMARS, ένα όπλο που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στις ουκρανικές δυνάμεις. Έπληξαν «ένα κέντρο προσωρινής ανάπτυξης» του ρωσικου στρατού στη Μακιίβκα.

«Έως 10 μονάδες εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού διαφόρων τύπων καταστράφηκαν και υπέστησαν ζημιές», ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η διεύθυνση στρατηγικών επικοινωνιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είχε ανακοινώσει πως σχεδόν 400 ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στη Μακιίβκα.

Το γενικό επιτελείο, το οποίο δεν επιβεβαίωσε αυτό τον αριθμό, δήλωσε πως γίνεται απολογισμός των ανθρώπινων «απωλειών».

Η ανακοίνωση γι' αυτές τις βαριές απώλειες προκάλεσε αμέσως επικρίσεις εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, η οποία κατηγορήθηκε κυρίως από τον αυτονομιστή πρώην αξιωματούχο Ιγκόρ Στρέλκοφ ότι είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά σ' αυτό το μη προστατευόμενο κτίριο.

- «Επικίνδυνο και εγκληματικό» -

Οι ρώσοι πολεμικοί ανταποκριτές, οι οποίοι ασκούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή, ανέφεραν πως εκατοντάδες άνθρωποι μπορεί να σκοτώθηκαν κατά την επίθεση σε ένα ίδρυμα επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Μακιίβκα και κατηγόρησαν τους στρατιωτικούς διοικητές ότι δεν διδάχθηκαν από τα παρελθόντα λάθη τους.

«Δέκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, είναι επικίνδυνο και εγκληματικό να θεωρείται πως ο εχθρός είναι ένας ανόητος που δεν βλέπει τίποτε», δήλωσε ο Αντρέι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος της νομοθετικής συνέλευσης της πόλης της Μόσχας.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας της Σαμάρα, ο Ντιμίτρι Αζάροφ, ανακοίνωσε πως άνοιξε μια τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς των φονευθέντων στρατιωτών.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μερικοί κατηγόρησαν τις ρωσικές αρχές ότι υποβαθμίζουν τον αριθμό των νεκρών.

«Θεέ μου, ποιος θα πιστέψει τον αριθμό 63; Το κτίριο καταστράφηκε εντελώς», έγραψε μια Ρωσίδα, η Νίνα Βέρνιχ, στο κύριο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το VKontakte.
Μέσω του VKontakte, οι Ρώσοι κλήθηκαν να συγκεντρώσουν ρούχα, φάρμακα και υλικό για τους επιζήσαντες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε από την πλευρά του πως ο στρατός του έχει καταρρίψει από την αρχή του 2023 περισσότερα από 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Στο εγγύς μέλλον, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί», δήλωσε.
Το πλήγμα αυτό ανακοινώθηκε έπειτα από μια Πρωτοχρονιά που σηματοδοτήθηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο και άλλες πόλεις, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό εκατοντάδων.
Χθες, Δευτέρα, το Κίεβο δέχθηκε και πάλι πυρά από ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όμως οι ουκρανικές δυνάμεις υποστήριξαν πως τα περισσότερα απ' αυτά καταρρίφθηκαν.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε μια έκρηξη στο βορειανατολικό τομέα της πόλης.
Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε πως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και η περιφέρειά της γίνονται και πάλι στόχος ρωσικών πυραύλων.
- Σύνοδος κορυφής στο Κίεβο -
«Στοχοθετήθηκαν σημαντικές υποδομές», έγραψε.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Βάλερι Ζαλούζνι δήλωσε πως ο στρατός έχει μέχρι τώρα απελευθερώσει «40% των εδαφών που είχαν καταληφθεί μετά τις 24 Φεβρουαρίου».
Τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούσθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιφέρεια του Κραματόρσκ, την ντε φάκτο διοικητική πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν μέσω του Twitter πως «δύο πύραυλοι» έπεσαν στη Ντρουζκίβκα και τη Γιακοβλίβκα, κοντά στο Κραματόρσκ, και έκαναν λόγο για δύο τραυματίες.
Ο ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως χρησιμοποιήθηκαν όπλα υψηλής ακριβείας για να πραγματοποιηθούν τα πλήγματα κοντά στο Κραματόρσκ και στην περιφέρεια του Χαρκόβου, υποστηρίζοντας ότι σκοτώθηκαν «περισσότεροι απο 70 ξένοι μισθοφόροι».
Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου στο Κίεβο για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, από το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι είχε ανταλλαγές σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της συνόδου υψηλού επιπέδου στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μίλησαν για την παράδοση «κατάλληλων» όπλων και για την έναρξη του νέου προγράμματος οικονομικής αρωγής 18 δισεκ. ευρώ προς την Ουκρανία που υιοθετήθηκε το Δεκέμβριο από το Ευρωκοινοβούλιο.
Το Κίεβο επέμεινε να καταβληθεί μια πρώτη δόση από τη βοήθεια αυτή στην Ουκρανία τον Ιανουάριο.
Τι ξέρουμε για την επίθεση της Μακιίφκα;
Η Ρωσία παραδέχθηκε τις βαρύτερες απώλειες σε μία μόνο επίθεση στην Ουκρανία με τον θάνατο τουλάχιστον 63 στρατιωτών στην Μακιίφκα της ανατολικής Ουκρανίας.
Τι συνέβη στην Μακιίφκα;
Χθες, νωρίς το απόγευμα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σε μία σπάνια κίνηση, ανακοίνωσε ότι 63 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε με το πυραυλικό σύστημα HIMARS, με το οποίο έχει προμηθεύσει η Ουάσινγκτον τις ουκρανικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά της εισβολής της Μόσχας , το οποίο επιτρέπει βομβαρδισμούς εις βάθος, πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μακιίφκα, σε έδαφος κατεχόμενο από την Μόσχα στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην σύγκρουσή τους με το Κίεβο που ξεκίνησε το 2014.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, που δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία για την επίθεση αυτή, τέσσερις πύραυλοι στόχευσαν «προσωρινό κέντρο ανάπτυξης» του στρατού. Δύο ακόμη πύραυλοι καταρρίφθηκαν, υποστήριξε.
Η ανακοίνωση είναι εξαιρετικού χαρακτήρα: δεν πρόκειται απλώς για τον βαρύτερο απολογισμό σε μία και μοναδική επίθεση που παραδέχεται η Μόσχα από την έναρξη της εισβολής της τον Φεβρουάριο, αλλά αποτελεί επίσης την πρώτη ανακοίνωση για στρατιωτικές απώλειες από τον Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού είχε κάνει λόγο για 5.937 νεκρούς στις τάξεις του ρωσικού στρατού.
Τι λένε οι Ουκρανοί;
Η Ουκρανία, που αναγνώρισε ότι πραγματοποίησε το πλήγμα στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παρουσίασε διαφορετικές πληροφορίες για τις ρωσικές απώλειες στην Μακιίφκα.
Η υπηρεσία στρατηγικών επικοινωνιών του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε στο Telegram έναν απολογισμό 400 νεκρών και 300 τραυματιών.
Από την πλευρά του το ουκρανικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι δεν έχει οριστικές πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών ρώσων στρατιωτών, ενώ έκανε για «μέχρι δέκα μονάδες» στρατιωτικών οχημάτων «όλων των τύπων» που καταστράφηκαν κατά τον βομβαρδισμό.
«Οι απώλειες σε επίπεδο προσωπικού για τις κατοχικές δυνάμεις θα διευκρινισθούν», ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Facebook χθες.
Γιατί τόσοι νεκροί;
Ο ρωσικός στρατός δεν εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ο απολογισμός είναι ιδιαιτέρως βαρύς. Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρθηκαν απλώς σε μία «ζώνη συγκέντρωσης» στρατιωτών στην Μακιίφκα.
Την Κυριακή, τα ρωσικά και τα ουκρανικά μέσα είχαν αρχίσει να κάνουν λόγο για την επίθεση διευκρινίζοντας ότι το κτίριο το οποίο επλήγη στέγαζε ρώσους κληρωτούς, άρα μη επαγγελματίες στρατιώτες.
Πηγή των τοπικών αυτονομιστικών φιλορωσικών αρχών δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι ο βομβαρδισμός έγινε δυνατός από το γεγονός της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά συρροήν από τους συγκεντρωμένους στρατιώτες κάνοντας δυνατό τον γεωεντοπισμό τους από τον ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκόρ Στρέλκοφ, το κτίριο στέγαζε ρώσους νεοσύλλεκτους και καταστράφηκε ολοσχερώς στον βομβαρδισμό διότι σε αυτό υπήρχαν αποθηκευμένα πυρομαχικά.
«Σχεδόν το σύνολο του στρατιωτικού υλικού, τοποθετημένο δίπλα στο κτίριο χωρίς το παραμικρό καμουφλάζ, καταστράφηκε επίσης», έγραψε στο Telegram, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε «πολλές εκατοντάδες».
Σύμφωνα με το κανάλι Rybar στο Telegram, από τις βασικές φιλορωσικές πηγές στην Ουκρανία, στο κτίριο βρίσκονταν 600 άνθρωποι.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις στην Ρωσία;
Η ανακοίνωση των ρωσικών απωλειών προκάλεσε σοκ στην Ρωσία, αλλά και επικρίσεις κατά της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, η οποία βρίσκεται ήδη σε δυσχερή θέση έπειτα από σειρά από ταπεινωτικές ήττες στα ουκρανικά μέτωπα τους τελευταίους μήνες.
«Παρά τον πολύμηνο πόλεμο, δεν έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα», διαπιστώνει ο μπλόγκερ Μπόρις Ροζίν, προσκείμενος στους φιλορωσικούς αυτονομιστικούς κύκλους της Ουκρανίας, που καταγγέλλει την «ανικανότητα» των μελών της ηγεσίας του ρωσικού στρατού.
«Γιατί συνεχίζουμε να εγκαθιστούμε τους στρατιώτες σε ξενοδοχεία, πανδοχεία και επαγγελματικές σχολές..;», αναρωτιέται από την πλευρά του ο ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Αλεξάντρ Κοτς.
Ο Ιγκόρ Στρέλκοφ προειδοποιεί ότι μία τέτοια πολυαίμακτη επίθεση μπορεί να επαναληφθεί «οποιαδήποτε στιγμή» και εκφράζει την απογοήτευσή του που οι ρώσοι στρατηγοί «είναι ανίκανοι επί της αρχής να διδαχθούν».
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών (WSI), το ρωσικό υπουργείο Αμυνας θα επιδιώξει πιθανότατα να επιρρίψει την ευθύνη της κακής επιχειρησιακής ασφάλειας στους αξιωματούχους των αυτονομιστών και στο επιστρατευμένο προσωπικό».
Επιμνημόσυνες τελετές πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Σαμάρα και τις γειτονικές της πόλεις από όπου κατάγονταν πολλά από τα θύματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ