Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ποινές φυλάκισης σε δημοσιογράφους της Cumhuriyet για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες



Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης σε 15 εργαζομένους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, καταδικάζοντας τους για παροχή βοήθειας σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Σε αυτή τη δίκη, η οποία αναδείχθηκε σε σύμβολο των επιθέσεων σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, 17 συνεργάτες της Cumhuriyet, δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους, κατηγορούνταν ότι βοήθησαν διάφορες «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Κυρίως ότι συνεργάστηκαν με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, κατηγορίες που διαψεύδει ο ίδιος.

Το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τρεις από τους κατηγορουμένους.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Cumhuriyet, ο Ακίν Αταλάι καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκισης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, εν αναμονή της έφεσης.

Το δικαστήριο απεφάνθη επίσης ότι η υπόθεση ενάντια στον Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντή της Cumhuriyet, θα συνεχιστεί ξεχωριστά, ανέφερε η εφημερίδα.

Η τουρκική εφημερίδα, από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτει όσα προσάπτουν στους συνεργάτες της χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «παράλογες» και καταγγέλλει μια πολιτική δίκη με στόχο να φιμώσει τα τελευταία ανεξάρτητα ΜΜΕ στην Τουρκία.