Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022 -

Πίστη στον νέο αρχηγό των Ταλιμπάν απο την Αλ ΚάινταΟ αρχηγός της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εξέφρασε τη στήριξή του στον νέο ηγέτη των Ταλιμπάν, τον μουλά Αχτάρ Μανσούρ, με ηχητικό μήνυμά του που αναρτήθηκε σήμερα σε ισλαμιστικούς ιστοτόπους.

 

Με την ενέργειά του αυτή ο Ζαουάχρι πήρε σαφή θέση στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της διαδοχής στην ηγεσία των Ταλιμπάν.

«Ως ηγέτης της οργάνωσης Αλ Κάιντα δηλώνω υποταγή, όπως είχαν κάνει ο σεΐχης Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι αδελφοί αυτού, που σήμερα είναι μάρτυρες, (...) στον κύριό μας, τον ηγέτη των πιστών μουλά Μοχάμαντ Αχτάρ Μανσούρ, ο Θεός να τον φυλάει», δηλώνει ο αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης που πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου στη μεθόριο του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Το ηχητικό μήνυμα συνοδεύεται από ένα βίντεο στο οποίο ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Πακιστάν, δηλώνει πίστη στον μουλά Όμαρ, τον ιστορικό ηγέτη των Ταλιμπάν. Ο μουλάς Όμαρ πέθανε πριν από δύο χρόνια σε νοσοκομείο του Πακιστάν, όμως ο θάνατός του ανακοινώθηκε επισήμως από τους Ταλιμπάν στα τέλη Ιουλίου φέτος.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι δεν έχει εμφανιστεί εδώ και πολύ καιρό σε βίντεο, σε μια περίοδο που η οργάνωσή του ανταγωνίζεται σκληρά επί του πεδίου το Ισλαμικό Κράτος, την τζιχαντιστική οργάνωση που διακρίνεται για τις βίαιες μεθόδους της και προσελκύει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Παρά τη στήριξη που φέρεται ότι προσφέρει ο Ζαουάχρι στον μουλά Αχτάρ Μανσούρ, μια φράξια εντός του κινήματος των Ταλιμπάν αρνείται να τον αναγνωρίσει ως ηγέτη, κατηγορώντας τον αφενός ότι ανακηρύχθηκε αρχηγός με μια εσπευσμένη διαδικασία εκλογής και αφετέρου ότι ψευδόταν επί δύο χρόνια για την κατάσταση της υγείας του μουλά Όμαρ. 

Επιπροσθέτως, μια μερίδα των Ταλιμπάν απορρίπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών έγινε στις αρχές Ιουλίου στο Πακιστάν, όμως ο δεύτερος αναβλήθηκε επ' αόριστον μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Όμαρ.

Στο μήνυμά του ο Ζαουάχρι επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της Αλ Κάιντα, όπως την απέχθεια της οργάνωσης για τα καθεστώτα των μουσουλμανικών χωρών που δεν εφαρμόζουν τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, καθώς και την εχθρότητά του προς τη Δύση τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος «να απελευθερώσει όλα τα μουσουλμανικά εδάφη».