Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Περού: 9 νεκροί και 52 τραυματίες ο απολογισμός του σεισμού



Τουλάχστον 9 νεκροί, μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός τουρίστας, και 52 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του σεισμού των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε  τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο νότιο Περού, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο του Περού, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Τσιβάι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Καϊγιόμα και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται σε μόνον οκτώ χιλιόμετρα. Έπειτα από αυτόν σημειώθηκαν πολλοί μετασεισμοί σήμερα την αυγή.

"Οι δήμοι έχουν ενημερώσει για την απώλεια τριών ανθρώπινων ζωών στην Ατσόμα και έξι άλλων στη Γιάνκε", στην περιοχή Αρεκίπα, δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία RPP η περιφερειακή κυβερνήτης Γιαμίλα Οσόριο.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας αναγνώρισε τέσσερα από τα εννέα θύματα, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός τουρίστας ηλικίας 66 ετών που βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Γιάνκε το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό. Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτικής άμυνας, ο σεισμός προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τουλάχιστον 52 ανθρώπων, κατέστρεψε περίπου πενήντα κατοικίες και απέκλεισε δρόμους, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των συνεργείων διάσωσης.

Μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Γιάνκε. "Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι να απομακρύνουμε τους τραυματίες", δήλωσε η δήμαρχος αυτής της αγροτικής κοινότητας Αναστασία Σούικο, η οποία διευκρίνισε ότι στην περιοχή κατοικούν περίπου 1.200 άνθρωποι.

"Άνθρωποι καταπλακώθηκαν από τοίχους, εδώ οι κατασκευές είναι αγροτικές", πρόσθεσε. Στην κοινότητα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.600 μέτρων, το 60% των κατοικιών έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με την ίδια. Ο υπουργός Άμυνας, Μαριάνο Γκονσάλες, δήλωσε πως ελικόπτερα κατευθύνονται στην περιοχή που επλήγη προκειμένου να απομακρύνουν τους τραυματίες. Η μεταφορά νερού, ειδών διατροφής και ρουχισμού στους πληγέντες γίνεται οδικώς.

"Αυτή τη στιγμή μεταφέρουμε βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν", ανακοίνωσε ο περουβιανός πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.

"Αισθανθήκαμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό που προκάλεσε ζημιές σε όλη την κοιλάδα Κόλκα και προκάλεσε τη διακοπή της επικοινωνίας με τα γειτονικά χωριά και ζητήσαμε να σταλούν μηχανήματα για να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση σε αυτά", δήλωσε στον ραδιοσταθμό RPP ο δήμαρχος της Καϊγιόμα, Ρομούλο Τίντα.