Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 -

Περισσότερες ομηρίες, λιγότερες απαγωγές δημοσιογράφων το 2015Αύξηση παρουσίασε το 2015 ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνταν όμηροι. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF), στα τέλη του 2015 κρατούνταν όμηροι σε ολόκληρο τον κόσμο 54 δημοσιογράφοι, ενώ το 2014 40. Την ίδια ώρα, οι απαγωγές φέτος ήταν λιγότερες.

Ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν φέτος, ο οποίος θα ανακοινωθεί από τη μη κυβερνητική οργάνωση στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι (54, μεταξύ τους και μία γυναίκα) έχει σχέση με τη μεγάλη αύξηση των απαγωγών δημοσιογράφων στην Υεμένη.

Η Συρία μετρά για λογαριασμό της το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι από οργανώσεις που δεν συνδέονται με κυβερνήσεις (26). Μόνο η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κρατεί 18 μεταξύ αυτών, κυρίως στη Συρία και στο Ιράκ.

«Σε ορισμένες περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, έχει αναπτυχθεί μια πραγματική βιομηχανία ομήρων», δηλώνει με λύπη ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα.

Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων μέχρι σήμερα (153) μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι (-14%), όπως και ο αριθμός των απαχθέντων δημοσιογράφων (79 απαγωγές), δηλαδή μείωση κατά 34% σε σχέση με το 2014.

«Η Κίνα, η Αίγυπτος, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν ανάμεσα στις μεγαλύτερες φυλακές του κόσμου για τους δημοσιογράφους», επισημαίνει η ΜΚΟ.

Οι RSF αποδίδουν τη μείωση των απαγωγών στην ηρεμία στην Ουκρανία, στην οποία είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός απαγωγών δημοσιογράφων πέρυσι και όπου ουδεμία καταγράφηκε το 2015.