Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πεκίνο: Πρόσκληση στα κορυφαία στελέχη της Wall Street, ενώ οι απειλές Τραμπ εντείνονται



Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την Κίνα με δασμούς συνολικού ύψους σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το Πεκίνο αναζητεί συμμάχους μέσα στους κόλπους των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η κινεζική κυβέρνηση έχει προσκαλέσει στο Πεκίνο τους κορυφαίους τραπεζίτες της Wall Street, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και το μέλλον των σχέσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. 

Αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, έχουν καλέσει τους επικεφαλής μεγάλων οργανισμών της Wall Street να συμμετάσχουν σε συνάντηση στις 16 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα προσδοκούν να καθιερώσουν την εν λόγω συνάντηση, προκειμένου να λαμβάνει χώρα κάθε έξι μήνες, με τα στελέχη του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συμβούλου να προσφέρουν συμβουλές στο Πεκίνο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που προωθεί. 

Της συνόδου, σύμφωνα με τους FT, θα ηγηθούν πιθανότατα ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας, Ζου Τσιαοτσουάν, και ο Τζον Θόρτον, πρόεδρος της μεταλλευτικής Barrick Gold. Τις προσκλήσεις απέστειλε ο Φανγκ Σινάι, αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της κινεζικής κεφαλαιαγοράς. 

Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι ο πρόεδρος της Blackstone, Στίβεν Σγουόρτσμαν, οι επικεφαλής των Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον.