Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Παράθυρο» από συριακή αντιπολίτευση για απευθείας συνομιλίες με τον Άσαντ



Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απευθείας συνομιλίες με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αφήνει η συριακή αντιπολίτευση, εφόσον σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Σήμερα οι συνομιλίες αυτές, υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούραγίνονται «εκ του σύνεγγυς», δηλαδή οι αντιπροσωπείες δεν συναντιούνται μεταξύ τους αλλά διαδέχονται η μία την άλλη σε μια αίθουσα του Μεγάρου των Εθνών.

«Είμαστε έτοιμοι, στο επόμενο στάδιο, να συμμετάσχουμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το καθεστώς, όπως είχε γίνει στις συνομιλίες της Γενεύης 2», είπε ο Σάλεμ αλ Μέσλετ, ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN), στην οποία μετέχουν οι κυριότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης. Επισήμανε όμως ότι επαφίεται στον ντε Μιστούρα να λάβει αυτήν την απόφαση. «Δεν είμαστε κατά των απευθείας διαπραγματεύσεων αλλά γνωρίζετε ότι ο ντε Μιστούρα αποφάσισε να ξεκινήσουμε με εκ του σύνεγγυς συνομιλίες», πρόσθεσε.

Στη "Γενεύη 2", τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014, ο τότε μεσολαβητής του ΟΗΕ, ο Αλγερινός Λάκνταρ Μπραχίμι, είχε καταφέρει να βάλει στην ίδια αίθουσα τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, που όμως δεν μιλούσαν απευθείας μεταξύ τους. Η λεγόμενη "Γενεύη 2" οδηγήθηκε τελικά σε αποτυχία.

Ο ντε Μιστούρα ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Δευτέρα θα ολοκληρωθούν το αργότερο στις 24 Μαρτίου και θα ξαναρχίσουν έπειτα από διακοπή 7-10 ημερών. Ο ίδιος προβλέπει ότι θα χρειαστούν τρεις γύροι επαφών πριν καταλήξουν οι δύο πλευρές σε "έναν σαφή οδικό χάρτη" για την πολιτική μετάβαση στη Συρία μέχρι το καλοκαίρι και τη διεξαγωγή εκλογών τον επόμενο χρόνο.

Την Δευτέρα ο ντε Μιστούρα συνομίλησε με τον διαπραγματευτή του καθεστώτος, τον πρεσβευτή της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι. Σήμερα, γύρω στις 18.00 ξεκίνησε η συνάντησή του με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της αντιπολίτευσης, τον Μοχάμεντ Αλούς.