Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 -

Παράδειγμα προς μίμηση: Αιματηρές οικονομίες και σύνταξη στα 40!Για να πετύχει τον στόχο του έκοψε το κάπνισμα, έπαψε να ταξιδεύει, σταμάτησε να βγαίνει έξω με φίλους του. Στο διαμέρισμά του άναβε μόλις μια λάμπα και οι επισκέπτες του πρόσεχαν να τραβούν το καζανάκι με μέτρο.

Ο 47χρονος ο Λαρς Χάτβιχ κατάφερε έτσι να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος. Πριν από τρία χρόνια παραιτήθηκε από τη μόνιμη δουλειά του διότι δεν έχει πλέον ανάγκη τον μισθό του. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Λαρς Χάτβιχ, κάτοικος Βερολίνου, αναγκάστηκε να στερηθεί πολλά. Άνθρωποι σαν αυτόν ανήκουν στο λεγόμενο κίνημα των «λιτοδίαιτων», διεθνώς «frugalistas».

Ο όρος αυτός είναι συνώνυμος του λιτού, του ταπεινού. Άνθρωποι που ανήκουν στο συγκεκριμένο κίνημα εξοικονομούν με κάθε τρόπο το μέγιστο δυνατό μέρος του εισοδήματός τους και επενδύουν τα χρήματά τους σε μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, εφόσον είναι αποδοτικές οι επενδύσεις τους, κατορθώνουν να αποκτήσουν περιουσία που επαρκεί για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους χωρίς να χρειαστεί να σκεφθούν ούτε λεπτό τη δουλειά.

Ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, πριν από περίπου 10 χρόνια, στις ΗΠΑ, όταν πολλοί Αμερικανοί αναγκάστηκαν να περιορίσουν εξαιρετικά τις δαπάνες τους. Για τον Λαρς Χάτβιχ το όνειρο της οικονομικής ανεξαρτησίας ξεκίνησε με αφορμή τη χρεοκοπία του. Όταν το 2003 το ΑΤΜ της τράπεζάς του δεν του έδινε πια μετρητά.

Τότε άρχισε να σκέφτεται –αρχικά ποιος θα μπορούσε να του δανείσει 50 ευρώ. Στη συνέχεια άρχισε να αναρωτιέται γιατί με μια σταθερή δουλειά ως μετεωρολόγος καταφέρνει κάθε μήνα να αδειάζει τον τραπεζικό του λογαριασμό. «Ο μισθός μου δεν ήταν κακός, απλούστατα ξόδευα όλα μου τα χρήματα», λέει ο Χάτβιχ, επισημαίνοντας ότι «ήξερα ότι έπρεπε να αλλάξω κάτι».

Καλή μέθοδος, αλλά όχι για πάντα…

Ο Λαρς Χάτβιχ παραδέχεται ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει πλέον τόσο λιτά

Τότε άρχισε να μεταφέρει μέρος του μισθού του κάθε μήνα σε κάποιον άλλο λογαριασμό. Τις μηνιαίες αυτές αποταμιεύσεις τις χρησιμοποιούσε για επενδύσεις σε μετοχές και επενδυτικά κεφάλαια. Έτσι η περιουσία του αυξήθηκε σε 50.000 ευρώ –μέχρι το 2008, όταν η οικονομική κρίση έπληξε και αυτόν. «Έχασα τα πάντα κατευθείαν. Εκείνο το διάστημα ξεκίνησα να ασχολούμαι με το κίνημα των λιτοδίαιτων».

Ο Χάτβιχ διατήρησε τις επενδύσεις του, οι οποίες τα επόμενα χρόνια απέκτησαν και πάλι σημαντική αξία. Στερούμενος κάθε μήνα όσο περισσότερα πράγματα μπορούσε, κατάφερνε να βάζει στην άκρη έως και 70% του εισοδήματός του. –όλα αυτά για να πετύχει τον μεγάλο στόχο της πλήρους οικονομικής ανεξαρτησίας.

Με τις αποταμιεύσεις του θα μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά ένα στα δέκα νοικοκυριά στη Γερμανία για περίπου 13 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ιδρύματος Hans Böckler το 2017.

Πόσοι ακριβώς άνθρωποι κατάφεραν να φτιάξουν περιουσία με αυτή τη μέθοδο δεν είναι γνωστό. Ο Λαρς Χάτβιχ εκτιμά ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού ζει με τον τρόπο που έζησε αυτός για μερικά χρόνια.

Αυτός ο τρόπος ζωής είναι πάντως εξαιρετικά δύσκολος για ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα. Όσοι κερδίζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, θα χρειάζονταν δεκαετίες προκειμένου να πετύχουν αυτό που έκανε ο ίδιος, εκτιμά ο 47χρονος Βερολινέζος. Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι είναι εξαιρετικά διδακτική εμπειρία να αποταμιεύει κανείς το μισό του συνολικού του εισοδήματος επειδή με αυτό τρόπο αποκτά την απαραίτητη συνείδηση σε ό,τι αφορά τα χρήματα.

Ωστόσο, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να φανταστεί να ζει πλέον έτσι. «Κάποια στιγμή φτάνεις στο σημείο που δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι». Σήμερα εξακολουθεί να ζει λιτά, όμως πηγαίνει διακοπές και για φαγητό σε εστιατόρια με τους φίλους του. Μάλιστα εργάζεται και ως ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος. Όμως μόνο όσο θέλει αυτός.