Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πάνω από 50.000 μετανάστες συνελήφθησαν στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο



Πάνω από 50.000 μετανάστες συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο στα σύνορα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών ο αριθμός των οποίων δεν έχει προηγούμενο, κατά επίσημες στατιστικές οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, εν μέσω του μπραντεφέρ γύρω από το Τείχος που θέλει να υψωθεί στα νότια σύνορα της χώρας ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συνοριοφύλακες συνέλαβαν 50.753 παράτυπους μετανάστες, αριθμό που βρίσκεται σε επίπεδο συγκρίσιμο με εκείνους που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018, αλλά σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με την αρχή της χρονιάς, ή με το 2017.

Σχεδόν 27.000 εξ αυτών βρίσκονταν οικογενειακώς παράτυπα στις ΗΠΑ, ενώ ο μέσος όρος των μελών οικογενειών που συλλαμβάνονταν μαζί κάθε μήνα του 2017 δεν ξεπερνούσε τους 13.000 ανθρώπους, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, κάνοντας λόγο περί «αριθμού ρεκόρ».

Το 95% εξ αυτών των οικογενειών προέρχεται από φτωχές χώρες της Κεντρικής Αμερικής με μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της δράσης βίαιων συμμοριών (Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ).

Στο παρελθόν, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που συλλαμβάνονταν ήταν πάνω απ' όλα Μεξικανοί, που είχαν μπει στη χώρα για να ψάξουν για δουλειά και θεωρείτο μάλλον εύκολο να επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους.

Ωστόσο οι οικογένειες από την Κεντρική Αμερική που μπαίνουν παράτυπα στις ΗΠΑ υποβάλλουν συχνά αιτήσεις ασύλου, κάτι που εμποδίζει την απέλασή τους, τουλάχιστον για όσο δεν έχουν εξεταστεί και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τις αρχές.

Όλο το πολιτικό προσωπικό στις ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι, ελλείψει επαρκών μέσων και πόρων για την υποδοχή των οικογενειών αυτών και την επεξεργασία των φακέλων τους, εκτυλίσσεται μια «ανθρωπιστική κρίση» στα σύνορα.

Ο πρόεδρος Τραμπ μιλά ταυτόχρονα για μια κρίση «ασφαλείας», αφού, όπως υποστήριξε για ακόμη μια φορά στο διάγγελμά του σε ώρα υψηλής τηλεθέασης την Τρίτη (τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) στις μεταναστευτικές ροές κρύβονται «εγκληματίες» και «τρομοκράτες».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αξιώνει 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το Κογκρέσο για να χρηματοδοτηθεί το Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, το μόνο μέσο κατ' αυτόν για να αναχαιτιστούν οι ροές των αφίξεων.

Ο μεγιστάνας βρόντηξε την πόρτα την Τετάρτη κι αποχώρησε από μια συνάντηση με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών, αφού βρέθηκε για νιοστη φορά αντιμέτωπος με την εναντίωσή τους στα σχέδιά του.

Στο μπραντεφέρ αυτό οφείλεται η μερική παράλυση των υπηρεσιών του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους από την 22α Δεκεμβρίου.