Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Ουκρανία: Αίτημα προς τις ΗΠΑ να άρουν την απαγόρευση χρήσης αμερικανικών όπλων για πλήγμα σε ρωσικό έδαφοςΠροσπάθεια γίνεται τις τελευταίες ημέρες από την ουκρανική διπλωματία, ώστε η Ουάσινγκτον να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αυτή τους εμποδίζει να επιτεθούν στις δυνάμεις που συγκεντρώνονται για να ενισχύσουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Χάρκοβο.

 
 Οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς, τους οποίους η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει ρωσικούς στόχους στην κατεχόμενη Κριμαία.

Ωστόσο, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον απαγορεύουν τη χρήση αυτών των όπλων για επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους.

 Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, κοινοβουλευτικός ηγέτης του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε: «Το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική του Λευκού Οίκου να περιορίσουμε τις δυνατότητές μας να χτυπήσουμε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας».

Επιπλέον, η Ολεξάντρα Ουστίνοβα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπλων και πυρομαχικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι είδαν τον ρωσικό στρατό να βρίσκεται ένα ή δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα εντός της Ρωσίας και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον για το θέμα δεν έχει αλλάξει, σημειώνοντας ότι «η βοήθεια είναι για την άμυνα και όχι για επιθετικές επιχειρήσεις σε ρωσικό έδαφος».

Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι δεν αντιτίθεται στη χρήση βρετανικών όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Μπάιμπα Μπραζέ, επίσης δήλωσε νωρίτερα τον Μάιο ότι η Λετονία έχει στείλει όπλα στο Κίεβο χωρίς περιορισμούς για χτυπήματα εντός του ρωσικού εδάφους.