Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Όσα είχαν συμβεί στη Σρεμπρένιτσα το 1995



Έντονες είναι οι αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας από το πανό για τη Σρεμπρένιτσα που κρεμάστηκε χθες στο «Γ. Καραϊσκάκης», στον αγώνα Ελλάδας-Βοσνίας.

Τι είχε συμβεί όμως τότε;

Το πανό με το προκλητικό σύνθημα, που παραπέμπει στη σφαγή άμαχων Βοσνίων στη Σρεμπρένιτσα από Σέρβους εθνικιστές παραστρατιωτικούς το 1995, σηκώθηκε στο πέταλο του «Γ. Καραϊσκάκης» από Ελληνες οπαδούς και έγραφε στα σέρβικα «Noz, zica, Srebrenica», δηλαδή «μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα».

Στις 11 Ιουλίου 1995, λίγους μήνες μετά τον εμφύλιο της Βοσνίας, ο σερβο-βοσνιακός στρατός είχε καταλάβει τη Σρεμπρένιτσα, μια μουσουλμανική περιοχή της ανατολικής Βοσνίας (ανακηρύχθηκε «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ το 1993). Περίπου 8.000 Βόσνιοι, άνδρες και έφηβοι, σκοτώθηκαν σε λίγες ημέρες. Αυτή η μαζική δολοφονία χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες και αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μενγενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 10-12 Ελλήνων, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στη σερβική σημαία. Τέσσερις από τους οποίους φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξου ναού. Από τον Ιούλιο του 2006, με εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, βρίσκεται υπό εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στη σφαγή. Με πληροφορίες από wikipedia

Βασιλειάδης: Θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι δράστες

Με αφορμή την ανάρτηση του πανό, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γιώργος Βασιλειάδης εκ μέρους του συνόλου της Ελληνικής Κυβέρνησης εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη και αποτροπιασμό του για τα όσα έλαβαν χώρα χθες στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας – Βοσνίας. Ο κ. Βασιλειάδης χαρακτηρίζει την ανάρτηση του φασιστικού πανό, εναντίον των Βοσνίων, που αφορούσε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, από ελάχιστο αριθμό θεατών, απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο δεν συνάδει με τις Αρχές και τις Αξίες της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τον Ελληνικό Λαό.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας και βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία για να εντοπιστούν οι δράστες και να τιμωρηθούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πρόθεση να τους απαγορευθεί, διά βίου, η είσοδος στα γήπεδα».

Διαμαρτυρία στη FIFA από τους Βόσνιους

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βοσνίας αναμένεται να κάνει αναφορά-διαμαρτυρία στη FIFA για το πανό. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε τέτοια ζητήματα είναι αμείλικτη και δεν αποκλείεται η κλήση της ελληνικής πλευράς σε απολογία και η τιμωρία της.