Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ολοταχώς για Capital Control o Ερντογάν



Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal πλησιάζει στο capital control  ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού δεν μπορεί να σταματήσει την κατάρρευση της λίρας.

Το δημοσίευμα τονίζει πως «η ισοτιμία του νομίσματος υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε διάστημα άνω των δύο μηνών, γεγονός που τροφοδοτεί τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εισαγάγει νέους περιορισμούς.»

«Η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά 3% έναντι του ευρώ μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα πάνω από τρεις μήνες». 

Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι «την ίδια στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και το χρέος σε ξένο νόμισμα αυξάνονται λόγω της πτώσης της λίρας», και στη συνέχεια «ρίχνει τη βόμβα» σημειώνοντας ότι «αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν ότι η Τουρκία μπορεί τώρα να επιβάλει capital control περιορισμένης κλίμακας ή ακόμη και την απαγόρευση της φυγής κεφαλαίων εκτός χώρας».

Η κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει φέτος και έως τις 17 Ιουλίου περισσότερα από 60 δισ. δολάρια για να περιορίσει την πτώση της λίρας, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs, ωστόσο, οικονομολόγος της Oxford Economics ξεκαθάρισε ότι «η κεντρική τράπεζα συνειδητοποιεί ότι η πολιτική δεν λειτουργεί πλέον. Ότι δεν έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο που είχαν».