Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΟΗΕ: Συμβούλιο για την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν



Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα μια συνεδρίαση αφιερωμένη στην κατάσταση του Νότιου Σουδάν, καθώς μαίνεται μια πολυαίμακτη εμφύλια σύγκρουση.

Η συνεδρίαση αυτή θα γίνει την 14η Δεκεμβρίου, δύο εβδομάδες αφότου ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών κατέγραψαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «εθνική κάθαρση» σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν, όπου οι βιαιότητες εντείνονται μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο.

«Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια τακτική διαδικασία εθνικής κάθαρσης σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν», με χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως ο «ακραίος λιμός, οι ομαδικοί βιασμοί και η καταστροφή χωριών», δήλωσε η Γιάσμιν Σούκα, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία επισκέφθηκε τη χώρα.

«Σε όποια περιοχή της χώρας πήγαμε, ακούσαμε τους χωρικούς να λένε είναι έτοιμοι να χύσουν το αίμα τους για να πάρουν πίσω τις γαίες τους», πρόσθεσε η ίδια, χωρίς να επιρρίψει ευθύνες σε κάποιο από τα στρατόπεδα συγκεκριμένα. «Πολλοί μας είπαν ότι (η χώρα) έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», συνέχισε.

Η Σούκα έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια περιοδεία δέκα ημερών της αντιπροσωπείας της ΥΑ σε διάφορες πόλεις-κλειδιά του Νότιου Σουδάν, όπως η Μπεντιού (βόρεια), η Μαλακάλ (βορειοανατολικά) και η Ουάου (βορειοδυτικά), αλλά και στην πρωτεύουσα, την Τζούμπα. Η αντιπροσωπεία συνάντησε κυβερνητικά στελέχη, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και θύματα της ένοπλης σύρραξης.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρίνισε ότι την διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης ενέκριναν τα 16 από τα 47 κράτη μέλη του. Της ομάδας των χωρών αυτών ηγήθηκαν οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκά Κράτη, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς επίσης και η Νότια Κορέα και διάφορα λατινοαμερικάνικα κράτη.

Ανεξάρτητο κράτος από το 2011, το Νότιο Σουδάν βυθίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 σε έναν εμφύλιο πόλεμο η σπίθα για να ξεσπάσει ο οποίος ήταν η αντιπαλότητα ανάμεσα στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ. Στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και πάνω από 2,5 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΥΑ τόνισε ότι «συντρέχουν όλες οι συνθήκες προκειμένου να επαναληφθεί αυτό που είχε γίνει στη Ρουάντα και η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να εμποδίσει» αυτή την εξέλιξη.