Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι υψηλές προσδοκίες του Ντιμιτρόφ από το ΝΑΤΟ



Την έγκριση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ αναμένει αυτήν την εβδομάδα η ΠΓΔΜ, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο.

«Έχουμε υψηλές προσδοκίες και νομίζω ότι όλα είναι στη σειρά τους και θα πρέπει να συμβεί αυτήν την εβδομάδα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Τετάρτη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει δηλώσει πως η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι μία «ιστορική συμφωνία που προσφέρει μία ιστορική ευκαιρία» για τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού πρέπει να κυρωθεί και από τις δύο χώρες, παρά τις αντιδράσεις.

«Η ολοκλήρωση από μέρους μας της συμφωνίας θα είναι ενσωματωμένη στη διαδικασία του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ντιμιτρόφ.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι η Ρωσία ενδεχομένως να επιχειρήσει να επηρεάσει την ενταξιακή διαδικασία λόγω των δικών της ανησυχιών για τον περιορισμό της δικής της παραδοσιακής σφαίρας επιρροής, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Αν δεν υπήρχε το ζήτημα της ονομασίας, θα ήμασταν ήδη μέλος [του ΝΑΤΟ] από το 2008».

«Επομένως, θεωρούμε σθεναρά πως δεν είναι σε βάρος καμίας άλλης χώρας και θα έχει μία πολύ καθησυχαστική, σημαντική επιρροή στη σταθερότητα της περιοχής. Αλλά φυσικά, μέχρι να συμβεί αυτό θα προσέχουμε για οποιοδήποτε εμπόδιο πιθανόν να εμφανιστεί», πρόσθεσε.