Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Oι πρόσφυγες έσωσαν τη Γερμανία από την ύφεση



«Μόνο χάρη στην ξαφνική ισχυρή αύξηση την δημοσίων δαπανών κατάφερε η Γερμανία να παρουσιάσει άνοδο της ανάπτυξης, διαφορετικά θα ήταν αρνητική. Το συν σε αυτό το οικονομικό μέγεθος μειώθηκε στο μισό το τρίτο τετράμηνο του 2016 και η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των κρατικών δαπανών για τους πρόσφυγες», γράφει σε σχετικό της άρθρο η Die Welt.

Μια από τις σοβαρότερες κατηγορίες οι οποίες απευθύνονται προς την Γερμανία είναι ότι η χώρα δεν αξιοποιεί τα οικονομικά περιθώρια τα οποία διαθέτει. Τώρα αποδεικνύεται όμως ότι δεν της αξίζει να γίνεται δακτυλοδεικτούμενη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία τη Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1%, όπως αναφέρει συντηρητική εφημερίδα του Βερολίνου.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε συνολικά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οπότε ήταν 0,4%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 μάλιστα είχε αυξηθεί κατά 0,7%. Μόνο χάρη στη σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών κατάφερε η Γερμανία να παρουσιάσει στο διάστημα αυτό αύξηση του ΑΕΠ της, διαφορετικά θα είχε κατρακυλήσει στο μείον, επισημαίνει η Die Welt.

Η ανάκαμψη οφείλεται εμμέσως στους πρόσφυγες, διότι οι παροχές προς αυτούς αποτέλεσαν τον κρίσιμο λόγο για την ταχεία άνοδο των κρατικών δαπανών κατά τους στατιστικολόγους. Επισημαίνεται δε ότι μόνο στους μήνες Ιανουάριο έως Οκτώβριο υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου 694.000 πρόσφυγες.

Το κόστος διαβίωσης ενός Σύρου πρόσφυγα στη Γερμανία κοστίζει στους φορολογουμένους κατά μέσο όρο 11.800 ευρώ ετησίως. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας Βild το οποίο αναφέρεται σε σχετική απάντηση σε επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στη Μπούντεσταγκ. Στα κόστη αυτά συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα διαμονής, της διαδικασίας χορήγησης ασύλου καθώς επίσης και μέριμνας για τα παιδιά, εκμάθησης της γλώσσας και δημιουργίας καταλυμάτων. Είναι ακριβώς αυτά τα ποσά τα οποία καταβάλει το κράτος. Πρόκειται δε για κόστη τα οποία βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα αφού η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Ώθηση στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας δόθηκε όμως και από την κατανάλωση, αφού λόγω της απασχόλησης ρεκόρ στη Γερμανία, των υψηλών μισθών και της μικρής αύξησης των τιμών, οι καταναλωτές προβαίνουν σε αγορές. Συνολικά ο καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4 στο διάστημα αυτό, καταλήγει η Welt.