Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι ΜΚΟ διεθνούς βεληνεκούς ζητούν την κατάπαυση πυρός στη Συρία



Τέσσερις διεθνείς ΜΚΟ κάλεσαν σήμερα να κηρυχθεί "άμεσα" κατάπαυση του πυρός στην πόλη Χαλέπι της Συρίας, η οποία συνεχίζει να βομβαρδίζεται, μερικές ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στην Ελβετία σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία.

Σε μια ανοικτή επιστολή τους προς τους επικεφαλής της διπλωματίας των μεγάλων δυνάμεων, οι πρόεδροι των μη κυβερνητικών οργανώσεων Save the Children, International Rescue Committee, Oxfam International και του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες απευθύνουν έκκληση να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας τουλάχιστον 72 ωρών στο τμήμα του Χαλεπιού το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες προκειμένου να καταστεί δυνατή η διακομιδή των τραυματιών και η διανομή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη ζώνη.

"Μετά την κατάρρευση της πιο πρόσφατης κατάπαυσης του πυρός, πάνω από 130 παιδιά σκοτώθηκαν στο ανατολικό Χαλέπι και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν σε αδυσώπητους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς", τόνισε η πρόεδρος της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά, η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, σε ανακοίνωσή της.

"Πολλοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν φροντίδα για τα φρικτά τραύματά τους διότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων και βασικών υλικών (...) Ο χρόνος που έχουν είναι μετρημένος", τόνισε η ίδια.

Από την 22η Σεπτεμβρίου δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με την αεροπορική υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας σφυροκοπούν το ανατολικό Χαλέπι για να εκδιώξουν τους αντάρτες. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 370 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 70 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στα πλήγματα αυτά.