Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία: Πρώτο «μπρα ντε φερ» Τραμπ - Πούτιν για χάρη του... Ασαντ



Νέα δεδομένα στη συριακή κρίση προκαλεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να βομβαρδίσει στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, στον απόηχο του νέου χτυπήματος με χημικά κατά αμάχων αυτή την εβδομάδα. Η κίνηση των ΗΠΑ πυροδοτεί νέες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και η οργισμένη αντίδραση της Μόσχας και του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη στάση των Αμερικανών.

Η Ρωσία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάση.

Την αμερικανική επίθεση καταδίκασαν ήδη Ρωσία και Ιράν. Οπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκτιμά ότι πρόκειται για «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους». Νωρίτερα, Ρώσοι αξιωματούχοι διεμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα επιφέρει πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Την επίθεση καταδίκασε και η Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για «καταστροφικά και επικίνδυνα πλήγματα».

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία: Πρώτο «μπρα ντε φερ» Τραμπ - Πούτιν για χάρη του... Ασαντ

Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που είχαν ενημερωθεί για τις κινήσεις των Αμερικανών, δείχνουν να στηρίζουν την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Οπως ανέφεραν εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, στόχος είναι το «εγκληματικό καθεστώς» Ασαντ και η αποτροπή νέων επιθέσεων με χημικά. Στο πλευρό των ΗΠΑ τάχθηκε και το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. «Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα», ανέφερε ο Γιούνκερ στη δήλωσή του.

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία: Πρώτο «μπρα ντε φερ» Τραμπ - Πούτιν για χάρη του... Ασαντ

«Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», τόνισε προσθέτοντας πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. «Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων».

Η Ιταλία εξέφρασε την υποστήριξή της στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι μια κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα της Συρίας και ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τη χρήση χημικών όπλων από τον ηγέτη της Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους για τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Το πλήγμα ήταν «μια αναλογική απάντηση... και ένα σήμα αποτροπής απέναντι στους κινδύνους περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τον Άσαντ».

Ευκαιρία για επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ φαίνεται να βρήκε ακόμη μια φορά και η Αγκυρα, η οποία χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη και ζήτησε μάλιστα επιτάχυνση της διαδικασίας ενάντια στο καθεστώς Ασαντ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου».

«Η καταστροφή της αεροπορικής βάσης Σααϊράτ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλισθεί ότι χημικές και συμβατικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού δεν μένουν ατιμώρητες», δηλώνει ο εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν σε γραπτή ανακοίνωση.

Και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η Ιαπωνία υποστηρίζει την «αποφασιστικότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της εξάπλωσης χημικών όπλων, μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ανεχτεί ποτέ την εξάπλωση των χημικών όπλων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άμπε, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική ενέργεια «είχε σκοπό να αποτρέψει μια επιδείνωση της κατάστασης».

«Αποτιμούμε πολύ υψηλά την ισχυρή δέσμευση του προέδρου Τραμπ για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης και την ειρήνη και τη σταθερότητα των συμμάχων και του κόσμου», πρόθεσε ο Άμπε.

Σημειώνεται ότι σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε όλα τα πολιτισμένα κράτη «να σταθούν στο πλευρό μας προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σφαγή και την αιματοχυσία στη Συρία  αλλά και για να μπει ένα τέλος στην τρομοκρατία παντός είδους».

Αμαχοι νεκροί και μεγάλες καταστροφές στη βάση

Εννέα άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική πυραυλική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης κοντά στην πόλη Χομς, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του SANA, οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε χωριά κοντά στην αεροπορική βάση. Το πρακτορείο μετέδωσε πως άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν και κατοικίες στην περιοχή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ο συριακός στρατός ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ότι τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων και εκτεταμένες υλικές ζημιές, όμως πρόσθεσε ότι θα απαντήσει συνεχίζοντας την εκστρατεία του για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας» και την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλη τη Συρία.

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του συριακού στρατού χαρακτηρίζει τα σημερινά πλήγματα «κατάφωρη επίθεση», επισημαίνοντας ότι κατέστησε τις ΗΠΑ «εταίρο» του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση αυτή «υπονομεύει την επιχείρηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διεξάγει ο Συριακός Αραβικός Στρατός».

«Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την επίθεση αυτή με την πρόφαση ότι ο Συριακός Αραβικός Στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν, χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου ο συριακός στρατός υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά πλήγματα «στέλνουν τα λάθος μηνύματα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα στο μέλλον, όποτε αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης».

Το χρονικό του βομβαρδισμού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στόχευσαν συριακά μαχητικά, έναν αεροδιάδρομο και σταθμούς ανεφοδιασμού στην επίθεση με πυραύλους που έγινε σε συριακή αεροπορική βάση, είπε αμερικανός αξιωματούχος.  Η επίθεση ήταν η απάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πάνω από 59 πυραύλους  "Τόμαχοκ". "Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ" ανέφερε ο εκπρόσωπος.

 

Το διάγγελμα Τραμπ

Ανακοινώνοντας την επίθεση, στη γραπτη δήλωση που διάβασε ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε:

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος.

Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ»