Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι ΗΠΑ πληρώνουν γαλλικές αποζημιώσεις στους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος



Τις πρώτες γαλλικές αποζημιώσεις στους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το χρηματικό ποσό δικαιούνται εν ζωή θύματα, τα οποία «στοιβάχτηκαν» στα τρένα των γαλλικών κρατικών σιδηροδρομικών γραμμών SNCF με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην περίπτωση που έχουν αποβιώσει, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, τα χρήματα (συνολικά 11 εκατ. δολάρια), θα δοθούν στους κληρονόμους. 

Πρόκειται για τις πρώτες αποζημιώσεις σε επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ισραήλ, τον Καναδά και άλλες χώρες, που δεν έχουν συνάψει συμφωνία αποζημιώσεων με τη Γαλλία. 

Πρόκειται επίσης για το πρώτο πρόγραμμα αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο οποίο περιλαμβάνονται ως δικαιούχοι και οι κληρονόμοι των ανθρώπων που υπέστησαν οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τις θηριωδίες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. 

«Σε κάθε περίπτωση, είναι μία πολύ καθυστερημένη απόδοση δικαιοσύνης για τα χειρότερα εγκλήματα στην Ιστορία», τόνισε ο Στιούαρτ Έιζενστατ, ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε θέματα Ολοκαυτώματος. «Υπογραμμίζει ωστόσο μία μακροχρόνια σχέση με τη Γαλλία», πρόσθεσε. 

Οι γαλλικές σιδηροδρομικές γραμμές είχαν λάβει χρήματα για μεταφέρουν 76.000 εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα, συνήθως χωρίς φαγητό, μόνο με έναν κουβά για χρήση τουαλέτας. Από αυτούς σώθηκαν περίπου 2.000.