Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι Έλληνες της Βρετανίας κάνουν αίτηση για να λάβουν καθεστώς “μόνιμου κατοίκου”



Με την αίτηση όσοι Έλληνες αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες, μόνιμα εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δηλώνουν αν θέλουν να παραμείνουν στη χώρα και μετά το Brexit.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Όλοι τους θα πρέπει να ζητήσουν να τους αναγνωριστεί καθεστώς “μόνιμου κατοίκου” (“settled status”) για να συνεχίσουν να εργάζονται ή να λαμβάνουν επιδόματα μετά το “διαζύγιο” του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει να απλοποιήσει, όσο γίνεται, τη διαδικασία. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε εφαρμογή (προς το παρόν δεν λειτουργεί στα iPhone) για κινητά τηλέφωνα.

Οι χρήστες θα πρέπει να τραβήξουν φωτογραφία το βιομετρικό διαβατήριό τους και το πρόσωπό τους για να ταυτοποιηθούν. Κατόπιν, “μεταφέρονται” σε μια ιστοσελίδα όπου επιβεβαιώνουν τη διεύθυνσή τους και δίνουν την έγκρισή τους για να επαληθευτεί η φορολογική τους κατάσταση.

Στο 3ο βήμα, θα πρέπει να δηλώσουν το ποινικό μητρώο τους. Αν έχουν κάποια καταδίκη για σοβαρό ποινικό αδίκημα, το αίτημά τους ενδέχεται να απορριφθεί.

Κατά τη δοκιμαστική φάση της εφαρμογής, μεταξύ Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018, υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις.