Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Οι Έλληνες της Ρωσίας τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας



Με την κατάθεση λουλουδιών στο άγαλμα των αδελφών Λειχούδη σε κεντρικό σημείο της Μόσχας, η πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρωσία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας, τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η συνεισφορά των αδερφών Λειχούδη στη διαμόρφωση της ρωσικής κρατικής υπόστασης.

Ο Ιωαννίκιος και ο Σωφρόνιος Λειχούδης ήταν Έλληνες λόγιοι, ορθόδοξοι ιερομόναχοι, ιδρυτές της Σλαβοελληνολατινικής Ακαδημίας της Μόσχας, του πρώτου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης στη Ρωσία.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μόσχας Χρήστος Ταχτσίδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης. «Σήμερα ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες διαφωτιστές εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς της Ρωσίας, η πνευματική και η επιστημονική ελίτ της χώρας, επίσημοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους. Αυτό αποδεικνύει το σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά που ενώνει τη Ρωσία και την Ελλάδα στο πέρασμα των αιώνων, τις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές παραδόσεις που διαμορφώθηκαν, μεταξύ άλλων, χάρη στη δραστηριότητα των αδελφών Λειχούδη» τόνισε ο Ιβάν Σαββίδης.

Παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας Ανδρέας Φρυγανάς, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, εκπρόσωπος του Δήμου Μόσχας, εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας στη Μόσχα και πλήθος κόσμου.