Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

O Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του για να συγκεντρωθεί στην προεδρία



Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε χθες ότι θα αποσυρθεί από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τους επικριτές του που κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ, μεγιστάνας του κλάδου των ακινήτων ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Δεκεμβρίου τον τρόπο με τον οποίο θα αποκοπεί «εντελώς» από τις επιχειρήσεις του.

Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η εταιρεία του Trump Organization ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέες δομές επιχειρήσεων ώστε να μεταβιβάσει τον έλεγχο σε τρία από τα ενήλικα παιδιά του νεοκλεγέντος προέδρου, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, την Ιβάνκα Τραμπ και τον Έρικ Τραμπ.

 

Οι επικριτές του Τραμπ έχουν εγείρει ερωτηματικά για το ρόλο που παίζουν τα παιδιά του, τα οποία συμμετέχουν ως μέλη στην εκτελεστική επιτροπή της ομάδας μετάβασής του στον Λευκό Οίκο. Η κόρη του Ιβάνκα συμμετείχε σε τηλεφωνική συνομιλία του πατέρα της με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι στις αρχές του μήνα και σε μια συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, πράγμα το οποίο δημιούργησε ερωτηματικά για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Ο Τραμπ είπε χθες ότι ο νόμος δεν απαιτεί την αλλαγή της σχέσης του με τις επιχειρήσεις του, αλλά πρόσθεσε:  «Νιώθω ότι είναι σημαντικό ως πρόεδρος να μην έχω καμία σύγκρουση συμφερόντων με διάφορες από τις επιχειρήσεις μου».

Το Γραφείο Κυβερνητικών Ηθών, ένα παράρτημα της κυβέρνησης το οποίο έχει την εποπτεία προγραμμάτων σχετικά με τη διαφάνεια στην εκτελεστική εξουσία, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτισε τη δήλωση του Τραμπ και στην οποία άφησε να εννοηθεί ότι του προτείνει να αποχωριστεί εντελώς τις επιχειρήσεις του.