Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο συριακός στρατός προελαύνει στην επαρχία Χάμα



Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις κι οι σύμμαχοί τους ανακατέλαβαν σήμερα αρκετές πόλεις και κοινότητες στην επαρχία Χάμα, απωθώντας τους αντάρτες που είχαν κατορθώσει να προελάσουν σημαντικά τις περασμένες εβδομάδες, όπως διαπιστώνουν παρατηρητές και μεταδίδουν τα φιλικά προς τη Δαμασκό μέσα ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν δεσπόζουσα θέση στο μέτωπο της δυτικής αυτής επαρχίας αφότου οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση στα τέλη Αυγούστου, καταλαμβάνοντας πολλές πόλεις και κοινότητες, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Αλ Μανάρ μετέδωσε πως ο συριακός στρατός κατέλαβε πόλεις όπως η Αλ Ταλισίγια, η Αλ Καχίρα και η Τελ αλ Ούσουντ.

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο μεταδίδει πως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανακατέλαβαν από τους Σύρους αντάρτες αρκετά χωριά κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, εξαναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν.

Οι αντάρτες, που η Τουρκία είχε ενισχύσει με άρματα μάχης και αεροπορικές επιδρομές, ασκούσαν πίεση προς τη γραμμή άμυνας του προπυργίου του Νταμπίκ, ενός χωριού με συμβολική αξία για τους τζιχαντιστές.

Η αντεπίθεση του ΙΚ ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ και κατέληξε στην ανακατάληψη χωριών, μεταξύ αυτών και του Αχταρίν, ενώ προελαύνει και προς το Τουρκμάν Μπαρέχ, περίπου 3 χλμ από το Νταμπίκ, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.