Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 -

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν και ο ανώτατος άρχων του Ιράν Αλί Χαμενέι συζήτησαν θέματα των διμερών σχέσεων



ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν και ο Ανώτατος άρχων του Ιράν Αλί Χαμενέι συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, την κατάσταση στη Συρία και μια σειρά από άλλα θέματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής του ρωσικού κράτους Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Η συζήτηση με τον Ανώτατο Άρχοντα του Ιράν Αλί Χαμενέι διήρκεσε πέραν του προγραμματισμένου χρόνου, πάνω από μιάμιση ώρα. Η συζήτηση είχε πολύ εποικοδομητικό χαρακτήρα. Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για σημερινή κατάσταση των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων στον τομέα της εμπορικής και της ενεργειακής συνεργασίας, και τόνισαν ότι στην ατζέντα της ημέρας υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από συγκεκριμένα σχέδια του ενεργειακού και άλλων τομέων ", είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

"Κατά τη γνώμη του Χαμενέι, το σημερινό επίπεδο της συνεργασίας μας δεν ανταποκρίνεται καθόλου στο δυναμικό των χωρών μας και ο Ανώτατος Άρχων εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που σήμερα θα γίνουν μεταξύ του Πούτιν και του Ρουχανί, θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα τα οποία θα γίνουν ουσιαστικό κίνητρο για την διαφοροποίηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων ", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη.

Όπως δήλωσε, το Ιράν υψηλά εκτίμησε τις προσπάθειες που έκανε η ρωσική πλευρά για την διευθέτηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

"Σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση εστιάστηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, πρωτίστως, συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία. Έγινε μια πολύ λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων, τονίστηκε η ενότητα προσπαθειών της Μόσχας και της Τεχεράνης σχετικά με την ανεπίτρεπτη επιβολή σχεδίων της πολιτικής διευθέτησης από έξω και με την έλλειψη εναλλακτικότητας στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής μεθόδου από τον ίδιο τον συριακό λαό", είπε ο Πεσκόφ.